PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


14. 5. 2022 / Izlet

Vranilac

Vrsta dogodkaIzlet
ObmočjeHrvaška
Kdaj14. 5. 2022
DruštvoPlaninsko društvo Slovenske Konjice
MDOMDO PD Podravja
Odhod ob 5.00 iz avtobusne postaje Slovenske Konjice.


Pot nas bo vodila na Hrvaško. Mimo Ptuja in gradu Borl se zapeljemo preko MMP Zavrča do Varaždina ter Novega Marofa do vasi Kalnik. Nad vasjo pri planinskem domu Veliki Kalnik nas bo odložil avtobus. Osvojili bomo najvišji vrh Kalničkega grebena Vranilac 643 m, ogledali si bomo ruševine Kalničkega gradu ter prečili Kalniči greben od zahoda do vzhoda (v dolino Vratno).

Zelo zahtevno:
Preko zelo zahtevne grebenske poti „Put 7 zobova" bomo osvojimi vrh Vranilac. Obvezna čelada. Pot je grebenska in mestoma zelo zahtevna. Na poti ni varoval, edino pri sestopu iz 7. Zoba je nekaj jekelnic. Zaradi nizke nadmorske višine pot poteka v gozdu, tako, da bo dovolj oprimkov in stopov. Priložnosti za fotografiranje bo dovolj. Čas vzpona preko grebena cca 1h in 15 min. Važno - zaradi zahtevnosti se grebenska tura izpelje samo, če bodo skale suhe.

Nezahtevno:
Lažja skupina bo osvojila vrh po lahki poti. Pot poteka po gozdu po severni strani grebena. Primerno za vsakogar - vzpon cca 50 min.

Na vrhu je RTV odajnik, štempiljka in plošča z vrisanimi smermi vidnih gora in vrhov v bližnji in daljnji okolici ter odskočišče za zmajarje.
Sestop po poti, kjer bo laža skupina osvojila vrh. Pri avtobus bo čas za okrepčilo v planinskem domu in po želji ogled ruševin Kalničkega gradu, kjer je nekoč živela Barbara Celjska s svojim možem Ogrsko - hrvaškim krajem Sigmudom Luksenburškim. Ogled ruševin gradu individualno - pot je zahtevna in zavarovana.

Sledi nadaljevaje ture - prečenje Kalničkega grebena. Pot poteka po gozdu. Na poti bomo videli eno večjo plezalno steno, osvojili bomo razgledni kamen Obelisk, prečili vrhove Vidikovac (mali in veliki) in na koncu grebena osvojili vrh Škrinjo 504 m do sem cca 2 uri. Sledil še bo zahteven spust po ozki grebenski poti v dolino Vratno, kjer nas bo čakal avtobus (sestop cca 45 min).

Skupno bo 4 do 5 ur hoje, zato se opremite vremenskim razmeram primerno.

Izlet je možno tudi prilagoditi in skrajšati - avtobus se bo od Kalničkega planinskega doma prestavil v dolno Vratno - po želji se lahko izpusti drugi del ture - prečenje Kalničkega grebena.

Sledil še bo povratek v Konjice predvidoma do 18:00. ure. Strošek avtobusnega prevoza bo 20 €/odrasli in 10 €/mladina in se poravna na busu. Prijave sprejema Štefka Gorenak na e-naslov: gorenak.stefka@siol.net in mobilna št. za tiste, ki nimajo elektronske pošte M 031 377 752 do zapolnitve avtobusa. Ob prijavi navedite ime in priimek ter GSM številko. Vodil bo Tomaž Levart (041-211-231) in Vlado Gorenjak (041-207-007) s pomočjo vodnikov PD Slov. Konjice.

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto in veljaven osebni dokument za prehod MMP Zavrč.

Poskrbeti za ustrezno psihofizično kondicijo, dobre planinske čevlje, zaščito proti soncu, vetru, dežju in mrazu. Za "Put 7" zubova je zahtevana plezalna čelada in ustrezne izkšunje.

Hrana in pijača iz nahrbtnika. Pohodniške palice so priporečene za drugi del poti.

Morebitne dodatne informacije pri vodnikih.

PDF Razpis in zanimivosti

https://www.pzs.si/koledar.php?pid=22133 17. 7. 2024