PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


11. 6. 2022 / Tura

Tolsta Košuta

Vrsta dogodkaTura
ObmočjeKaravanke
Kdaj11. 6. 2022
DruštvoPlaninsko društvo Radovljica
MDOMDO PD Gorenjske
Odhod iz avtobusne postaje v Radovljici je ob 5:30 h
 
Cena pohoda je 15 €.
V ceno je vključen prevoz, vodenje in zavarovanje.
 
Predviden čas hoje je 5 – 6  ur
 
Iz Radovljice se bomo zapeljali (kombi in osebni vozili – odvisno od števila prijav)  skozi Tržič ter Jelendol in Medvodje,  do parkirišča pri manjšem kamnolomu pod planino Spodnja Dolga njiva.
 
Opis poti: s parkirišča se usmerimo na kolovoz in po njem skozi gozd do planine Spodnja Dolga njiva (cca 20 min hoda). Naprej nadaljujemo po planini navzgor in po 20 min hoda pridemo iz gozda na planino Zgornja Dolga njiva. Strmina poti, ki je bila do sedaj zmerna popusti in pot nas po lepem travnatem svetu pripelje na osrednji del planine, kjer se končajo markacije. Nadaljujemo naravnost po rahlo vzpenjajoči poti. Na koncu planine zavijemo levo na neoznačeno pot, katera se začne vzpenjati skozi pas rušja. Nad rušjem nas pot pripelje do pašne ograje, kjer se nam odpre lep pogled na avstrijsko stran in našo do sedaj prehojeno pot. Pot naprej se začne strmo vzpenjati čez vse bolj strma travnata pobočja vzhodnega grebena Košute. Pot je mestoma zahtevna in je potrebna pazljivost zaradi zdrsa. Po cca 2 uri 30 min hoda pridemo na Vzhodni vrh Tolste Košute 2057 m.
Z Vzhodnega vrha Tolste Košute nadaljujemo po slabše sledljivi stezici proti zahodu. Pot se sprva spusti po strmem travnatem pobočju do sedelca med obema Tolstima Košutama. Tu lahko opazimo manjše naravno okno za katerim se pot ponovno začne vzpenjati. Po  cca 15 min hoda stopimo na Zahodni vrh Tolste Košute 2026 m. Tu bomo imeli daljši odmor za malico.
 
Sestopili bomo po isti poti do našega izhodišča. Vmes se bomo ustavili še pri pastirski koči na planini Spodnja Dolga njiva (okrepčilo in analiza J J).

Za celotno  pot bomo potrebovali cca 6 ur. Predviden povratek v Radovljico je okoli 15.00 ure.
Opomba: vsi udeleženci morajo imeti plačano članarino PZS za tekoče leto
  
Prijavite se lahko do srede, 8.6.2022 zvečer do 20.00 ure na naslednja naslova:
milan.kos@telemach.net ali na 031 668 565 / alenka.mezan@telemach.net  ali na 041 917 191
 
V primeru slabega vremena tura odpade odnosno se prestavi na naslednje leto.

Vabljeni!
https://www.pzs.si/koledar.php?pid=22210 16. 6. 2024