PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


20. 8. 2022 / Tura

Ameringkogel

Vrsta dogodkaTura
ObmočjeAvstrija
Kdaj20. 8. 2022
DruštvoPlaninsko društvo Slovenske Konjice
MDOSavinjski MDO PD

 Odhod ob 5:00 uri z avtobusne postaje v Slovenskih Konjicah.

 

Planinsko društvo Slovenske Konjice vabi na pohod na Ameringkogel (2187 m - najvišji vrh Packalp) in na Wöllkerkogel (1706 m). Izhodišče poti bo Hirschegger Sattel pri Alpengasthaus Salzstiegelhaus. Ameringkogel omejuje Labotsko dolino na levi strani doline, medtem ko jo na desni strani omejuje Zirbitzkogel – pod vrhom izvira reka Labotnica po kateri dolina nosi ime. Stubalpe so nekoliko nižje pogorje poraslo z iglastimi gozdovi in s prostranimi pašniki. V bližini gostišča Altes Almhaus (ob nekdanji rimski poti) so hlevi z ograjenimi pašniki in na njih se v poletnem času pasejo mladi lipicanci. Avstrijski center za vzrejo te svetovno znane pasme konj se nahaja v vasici Piber, ki leži v vznožju tega pogorja.

 

 

Težja skupina (krožna pot): Hirschegger Sattel – Speickkogel – Hofalmkogel – Weissenstein – Ameringkogel (2187 m) – Peterer Sattel – Hirscheger Sattel. Pot se strmo vzpenja do prvega vrha Speikkogel, potem poteka po grebenu na Ameringkogel, nato se spusti proti zahodu v smeri Weissenstein Hütte, krožna pot se nadaljuje po gozdni poti, mimo pašnikov, preko Peterer Sattel, ob umetnem jezeru do izhodišča.

Čas hoje: 6 – 7 ur (dolžina poti 18,3 km; vzponi 876 m, sestopi 876 m).

Težja skupina (vrnitev po poti pristopa): Hirschegger Sattel – Speickkogel – Hofalmkogel – Weissenstein – Ameringkogel (2187 m). Pot poteka po grebenu na Ameringkogel. Sestop po isti poti.

Čas hoje: okoli 5 ur (dolžina poti 14,1 km; vzponi 828 m, sestopi 828 m) 

Lahka skupina: Hirschegger Sattel Wöllkerkogel (1706 m) – Altes Almhaus – Hirschegger Sattel. Pot poteka po široki gozdni poti, ki se zlagoma vzpenja na Wöllkerkogel, od koder so lepi razgledi na pašnike kjer pasejo mladi lipicanci. Sestop do Altes Almhaus in vrnitev po isti poti do izhodišča

Čas hoje: okoli 4 do 5 ur (12 km; vzponi 229 m, sestopi 229 m)

 

Na poti domov bomo v vasi Mitterpichling im Lavantal obiskali objekt kjer se nahaja informacijska točka - Infobox Koralmbahn Lavanttal. S pomočjo sodobnih komunikacijskih orodij se bomo nazorno seznanili z avstrijskim projektom stoletja – izgradnjo železniške infrastrukture za vožnjo hitrih vlakov (do 250 km/h). Koralmtunnel* je tunel superlativov.

 

Pohod tehnično ni zahteven. Udeleženci morajo imeti ustrezno psihofizično kondicijo. Opremite se planinsko (visoki planinski čevlji, oblačila za visokogorje, nahrbtnik, pohodne palice) in vremenu primerno. Priporočljiva je zaščita pred soncem.

Ne pozabite na veljaven OSEBNI DOKUMENT (potni list ali osebno izkaznico).

 

Hrana in pijača iz nahrbtnika in v kočah (Alpengasthaus Salzstiegelhaus in Altes Almhaus).

 

Prispevek za avtobusni prevoz je 25,00 € za odrasle in 15,00 € za mlade planince.

 

Vrnitev v Slov. Konjice predvidoma do 20:00 ure.

 

Vsi prijavljeni morajo imeti planinsko izkaznico s plačano članarino za leto 2022.

 

Pohod na Ameringkogel bo vodil Vlado Gorenjak (ABDG kat.) z vodniki PD Konjice.

Pohod na Wöllkerkogel bo vodila Štefka Gorenak (A kat.) v sodelovanju z Ireno Rihtarič (ABD kat.).

 

Prijave sprejema Štefka Gorenak na e-mail gorenak.stefka@siol.net

Mobilna številka za tiste, ki nimajo elektronske pošte GSM 031 37 77 52.

 

Vodniki si pridržujejo pravico do določenih sprememb ali odpovedi izleta zaradi nepredvidenih okoliščin ali  zavrnitve udeleženca zaradi neprimerne opreme ali drugih dejavnikov. Udeleženec pohoda s prijavo za pohod potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo pohoda ter izpolnjuje pogoje za varno sodelovanje na njem.

 

* Koralmtunnel - https://infrastruktur.oebb.at/de/projekte-fuer-oesterreich/bahnstrecken/suedstrecke-wien-villach/koralmbahn/rund-um-den-bau/printproduktionen-kab/dokument?datei=04+%7C+Bauinfo+Sonderausgabe+Finaler+Durchschlag+Koralmtunnel

https://infrastruktur.oebb.at/de/projekte-fuer-oesterreich/bahnstrecken/suedstrecke-wien-villach/koralmbahn/tunneldurchschlag

 

 

 

 

https://www.pzs.si/koledar.php?pid=22272 22. 7. 2024