PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


24. 9. 2022 / Tura

Konj

Vrsta dogodkaTura
ObmočjeKamniško-Savinjske Alpe
Kdaj24. 9. 2022
DruštvoPlaninsko društvo Radovljica
MDOMDO PD Gorenjske
TežavnostZelo zahtevna planinska pot

Odhod z avtobusne postaje v Radovljici je ob 6:00 h Cena pohoda je 20 €.
V ceno je vključen prevoz, vodenje in zavarovanje.

Predviden čas hoje je 6 - 7 ur

Iz Radovljice se bomo z avtobusom zapeljali proti Kamniku do našega izhodišča Za Belo (cca 1 ura vožnje v eno smer).
 
Opis poti: S parkirišča Za Belo se usmerimo v smeri Presedljaja, Korošice, Ojstrice in našega cilja, Konja. Na začetku nas čaka lepo urejena zložna pot ob hudourniku, ki se kmalu priključi širšemu kolovozu. Kmalu prečimo hudournik, nato se pot začne zložno vzpenjati proti zatrepu Kamniške Bele. Po dobre pol ure pridemo na označeno razpotje, kjer se bomo usmerili levo proti slapu Orglice in povojnim ostankom bolnice Bela. Ob poti si bomo lahko ogledali več tabel, ki opisujejo delovanje bolnice med vojno in ostale zanimivosti. Od lokacije bolnice bomo pot nadaljevali proti slapu Orglice, nato se bomo usmerili na krajši vendar strm del brezpotja, ki se bo višje priključila označeni poti proti Presedljaju. Pot se nadaljuje v številnih okljukih, strmina ne popušča. Prispemo do lepega razgledišča na Kalški greben v ozadju. Od tu naprej se rahlo spustimo, prečimo strmo pobočje hudourniške grape, kjer srečamo že prve kline in jeklenice. Nato se pot zopet nadaljuje po gozdu ki nas postopoma pripelje do sedla Presedljaj.
Na Presedljaju se usmerimo levo proti Konju. Tu pot poteka preko strmejšega pobočja, kjer nam bo v pomoč nekaj klinov. Nadaljujemo preko ruševnatega pobočja, po grebenu, ki je mestoma izpostavljen. Zopet sledi zahtevnejši in bolj izpostavljen del ob klinih in jeklenicah nazaj proti grebenu. Kmalu zatem prispemo na vrh.
Po zasluženi malici in počitku se bomo pričeli spuščati po lažji označeni poti proti planini Dol. Na poti do planine Dol bomo prečili planino Rzenik. Ko bomo prispeli na planino Dol se bomo usmerili proti zadnjemu sestopu, proti nihalki za Veliko Planino.
 
Pot je zahtevna, mestoma izpostavljena. Obvezna oprema: čelada, samovarovalni komplet. Predviden povratek v Radovljico je med 16.00 in 17.00 uro.
Opomba: vsi udeleženci morajo imeti plačano članarino PZS za tekoče leto. Število prijav je omejeno.
 
 
Prijavite se lahko do srede, 21. 9. 2022 zvečer do 19.00 ure na naslednje naslove: vesna_kosnjek@yahoo.com ali na 040 754 745
petrapogacar@gmail.com ali na 040 783 783.

V primeru slabega vremena tura odpade, odnosno se prestavi na naslednje leto.


https://www.pzs.si/koledar.php?pid=22296 21. 9. 2023