PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


13. 5. 2023

Rupnikova linija

Kdaj13. 5. 2023
DruštvoPlaninsko društvo Radovljica
MDOMDO PD Gorenjske

V soboto, 13. maja 2023 vas vabimo na pohod po Polhograjskem hribovju. Pohod po sledeh gradnje Rupnikove linije nas tematsko popelje po hribovju nad Poljansko dolino.

 

Odhod organiziranega prevoza bo ob 6. uri iz parkirišča pri avtobusni postaji v Radovljici.

 

Zapeljali se bomo do Gorenje vasi in vse do Golega vrha, kjer si bomo z vodnikom ogledali eno izmed največjih utrdb Rupnikove linije. Sestavljena je iz dveh nadzemnih visokih vršnih bunkerjev ter podzemnih galerij približno 25 m pod površjem. Nato se bomo podali do izhodišča tematske pohodniške poti Po sledeh gradnje Rupnikove linije. Pot pelje mimo številnih utrdb, zanimive tematske table pa nam dajo uvid v življenje iz tistega obdobja. Spremljali nas bodo prekrasni razgledi na Škofjeloško hribovje in alpsko visokogorje. Če nam trebuščki zakrulijo, pa se podamo vse do Lovske koče na Javorču (okusne domače jedi), kjer bo zadnji večji postanek pred spustom v dolino.

 

Višinska razlika cca.480 m, skupni čas hoje s povratkom cca. 6-7 h.  Pot je dolga cca. 9,5 km

 

Pot je primerna za vse planince s primerno kondicijo. Na nekaterih delih je deloma zaraščena. Priporočamo dobro obutev z nedrsečim podplatom.

 

Obvezna oprema: osebni dokument, planinska izkaznica s plačano članarino za tekoče leto, oblačila in obutev primerna letnemu času, prva pomoč

 

Priporočljiva oprema: pohodne palice

 

Cena izleta je: 25 € (cena vključuje vstopnino v utrdbo in vodstvo)

 

Vodnika: Nina Žvegelj in Polona Tomažin

 

*V primeru dežja je pohod odpovedan. **V kolikor imate upokojensko izkaznico, jo prosim vzemite s sabo.

 

Prijava na pohod: v ponedeljek 8. in torek 9. maja od 18.30 – 20.00 na telefonsko številko: 040/440-736 (Polona) ali 041/664-892(Nina). Ob prijavi navedite tudi svoj elektronski naslov.

 

Do torka zvečer se lahko prijavite na elektronski naslov: zvegelj.nina@gmail.com

https://www.pzs.si/koledar.php?pid=22717 13. 7. 2024