PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


23. 11. 2023 / Kulturna prireditev

Skrivnostne Karnijske Alpe | Slovenski knjižni sejem

Vrsta dogodkaKulturna prireditev
Kdaj23. 11. 2023 12:00
Traja do23. 11. 2023 (1 dni)
Zborno mestoGospodarsko razstavišče, Ljubljana
OrganizatorPlaninska zveza Slovenije
Raznovrstne Karnijske Alpe, obsežna gorska skupina med Julijskimi Alpami in Dolomiti, kljub geografski bližini Sloveniji ostajajo skrivnostne in manj obiskane od slovečih gorskih sosed, a vse bolj zanimive za slovenske ljubitelje gora. Z vodnikom Karnijske Alpe: Med Julijci in Dolomiti Vladimirja Habjana in Irene Mušič Habjan, ki je poleti izšel pri Planinski založbi, Slovenci dobivamo tako rekoč enciklopedijo Karnijskih Alp, saj niti Italijani nimajo tako celovitega vodnika po tem gorovju, ki se od avstrijsko-italijanske meje razteza daleč proti jugu, do Furlanske nižine.

Izbirni vodnik Karnijske Alpe na 356 straneh predstavlja obsežno območje med Julijskimi Alpami in Dolomiti od skrajnega vzhodnega roba pogorja s travnatim Ojstrnikom do Piancavalla nad Furlansko nižino. Nepogrešljivi del gorniške literature opisuje sto izletov in gorskih tur različnih težavnosti, od lahkih do zelo zahtevnih - zajema 110 vrhov, dve soteski, 55 markiranih poti, osem plezalnih poti, 51 brezpotij in štiri alpinistične vzpone, poleg tega pa opiše še Karnijsko vezno pot in krožno turo med kočami nad dolino Cimoliana. 

Skupna točka obeh vodnikov so Karnijske Alpe, skupna točka avtorjev pa brezmejna strast do gora in njihovega raziskovanja. Vodnik Karnijske Alpe: Med Julijci in Dolomiti Vladimirja Habjana in Irene Mušič Habjan je s 100 opisanimi izleti slikovita enciklopedija Karnijcev, v to skrivnostno gorovje – in v Dolomite, na Tirolsko in avstrijsko Štajersko – pa nas popelje tudi vodnik Čez planke s turnimi smučmi Tomaža Hrovata. Vodnika bosta na sejmu na voljo po promocijski ceni. 

Toplo vabljeni na predstavitev knjig na Slovenskem knjižnem sejmu - v četrtek, 23. novembra, ob 12. uri na Pisateljskem odru (v dvorani Kocka) na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Z avtorji vodnikov se bo pogovarjala Manca Ogrin. 

Turnosmučarski vodnik Čez planke s turnimi smučmi Tomaža Hrovata želi v prvi vrsti prebujati željo po odkrivanju novih belih prostranstev v naši bližnji okolici. Pisan je z mislijo na turnega smučarja, ki je v to dejavnost že bolj ali manj vpeljan in mu morda ponavljanje enih in istih tur že nekoliko preseda. Za tistega, ki raje odkriva, kot da bi vedno znova obiskoval iste cilje. Vodnik predstavi 15 izhodišč za turno smučanje v naši bližnji sosedščini, in to v smeri urinega kazalca, začenši s Karnijskimi Alpami v Furlaniji, čez Dolomite dalje na južno in vzhodno Tirolsko, nato na Koroško ter čez Salzburško na Štajersko. Prav na koncu pa se vrnemo spet domov, na naše klasično širokopotezno prečenje Julijskih Alp.

Izbirni vodnik Čez planke s turnimi smučmi: V bližnjem sosedstvu in doma vas bo prepričal s 15 izbranimi izhodišči za turnosmučarske počitnice, 65 turnimi smuki različnih težavnosti v naši bližnji okolici, s turami od Karnijcev do Dolomitov - od Tirolske do avstrijske Štajerske, za zaključek pa še z velikopoteznim prečenjem Julijskih Alp, z zanimivimi in podrobnimi opisi tur, območij, ljudi in navad ter s turnimi smuki, ki do zdaj v naši literaturi povečini še niso bili opisani.
https://www.pzs.si/koledar.php?pid=22932 22. 7. 2024