PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


22. 11. 2023 / Kulturna prireditev

Dušan Škodič: Triglav je naš | Slovenski knjižni sejem

Vrsta dogodkaKulturna prireditev
Kdaj22. 11. 2023 12:00
Traja do22. 11. 2023 (1 dni)
Zborno mestoGospodarsko razstavišče, Ljubljana
OrganizatorPlaninska zveza Slovenije
Triglav je naš, nova knjiga neumornega raziskovalca planinske zgodovine Dušana Škodiča, ob letošnji 130. obletnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva (SPD), predhodnika Planinske zveze Slovenije (PZS), na podlagi nepričakovano odkritih arhivov na novo osvetljuje začetke organiziranega planinstva in alpinizma na Slovenskem.

Gre za obdobje, v katerem so slovenske gore zaznamovali najprej posamezniki, od druge polovice 19. stoletja pa zlasti Nemško in avstrijsko planinsko društvo (DÖAV), ki je v našem prostoru pustilo globoke sledi, tudi v povezavi s Slovenskim planinskim društvom (SPD). Razvoj organiziranega planinstva in alpinizma v Avstroogrski monarhiji je bil prepleten s prebujanjem narodne zavesti, ki je trčila ob hotenja tukaj živečih Nemcev, ki so te gore prav tako imeli za svoje.

Vabljeni na prvo predstavitev nove knjige Dušana Škodiča.

O nastajanju knjige Triglav je naš, osupljivih zgodovinskih odkritjih in zapolnjevanju vrzeli o začetkih organiziranega planinstva in alpinizma v času Slovenskega planinskega društva Dušan Škodič spregovori na Slovenskem knjižnem sejmu.

Z mojstrom pisane in govorjene besede se bo v sredo, 22. novembra, ob 12. uri na Pisateljskem odru (v dvorani Kocka) na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, pogovarjala Manca Ogrin. 

Knjiga prinaša nazoren opis dejavnosti SPD in nemških podružnic, v ozadju katerih se kažejo groba nacionalna trenja in zakulisne špekulacije, ki so se prenesle tudi v gore. Iz knjige odseva realnost življenja v tedanji narodnostno pisani monarhiji. Po njenem razpadu so nastale nove države, čas začetkov planinstva in alpinizma pa je prekrila namerna pozaba, ki je ohranila le črno-bela poglavja, ki so predstavljala predvsem plehko fasado.

Nepričakovano odkritje izgubljenega arhiva v Innsbrucku leta 2021 je omogočilo zapolniti nastale razpoke v času in na novo osvetliti zgodovino našega planinstva in alpinizma, ki je mnogo zanimivejša od do zdaj znane, predvsem pa vse skupaj dobi pravi smisel.
https://www.pzs.si/koledar.php?pid=22933 22. 7. 2024