PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


14. 4. 2024 / Kulturna prireditev

Mongolija: Dolina medvedov

Vrsta dogodkaKulturna prireditev
Kdaj14. 4. 2024 20:00
Traja do14. 4. 2024 (1 dni)
Zborno mestoLinhartova dvorana Radovljica
OrganizatorFestival gorniškega filma
Zaradi neodgovornega ravnanja z naravo so bogati ekosistemi v Mongoliji vse bolj ogroženi. Mednje sodi tudi Dolina medvedov. Mongolija: Dolina medvedov, zmagovalni film 18. Festivala gorniškega filma, v nedeljo, 14. aprila, ob 20.00 v Linhartovi dvorani v Radovljici predvajajo v sodelovanju s Festivalom gorniškega filma.

Mongolija: Dolina medvedov
režija: Hamid Sardar, 2023, 87 min

Zaradi nedotaknjenih gozdov in čistih vodotokov Mongolije so tamkajšnji ljudje skozi tisočletja ohranili nomadski način življenja, ki pa je zaradi današnjega neodgovornega ravnanja z naravo ogrožen. Bodo zmogli ohraniti svoje bogate ekosisteme, med katere sodi tudi dolina Medvedov? Tajga, znana tudi kot borealna gozd, predstavlja približno 17% površine Zemlje in ima najvišjo gostoto rek ter naravnih izvirov na svetu. V Mongoliji so njene prvinske gozdove in čiste vode ohranile celotno nomadsko prebivalstvo na teh tleh tisoče let.

Vendar so bogati naravni viri teh mongolskih zemljišč v zadnjih 30 letih padli v roke nelegalnih lovcev in rudarjev, pogosto lokalnega prebivalstva. V le nekaj letih je država doživela zaskrbljujoč kolaps svoje biotske raznovrstnosti. Pred to zaskrbljujočo situacijo je mongolsko Ministrstvo za okolje leta 2012 ustanovilo Park "Rdeča Tajga", ki ga vodi nadzornik Jal Tumursukh. Naloga tega nekdanjega lokalnega lovca je zdaj izvajati zakon o varstvu okolja, katerega cilj je končati nelegalno rudarjenje, pa tudi tradicionalne prakse lova in nomadizma. Zelo občutljiva naloga za pravičen namen, za katerega skuša glavni nadzornik pridobiti čim več gozdnih stražarjev iz nezadovoljnih lokalnih skupnosti.
https://www.pzs.si/koledar.php?pid=23261 13. 7. 2024