PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


Turno kolesarstvo

Turno kolesarstvo je nov, dinamičen način gibanja v gorah, ki je obogatil izbor naših ciljev v naravnem okolju in načinov doseganja le teh. Pomislite koliko krajev si že dolgo želite obiskati, vendar vas pesti pomanjkanje časa ali pa niste ljubitelj pristopov po gozdnih ter prašnih makadamskih cestah. Na gorskem kolesu ti cilji postanejo lažje dosegljivi.
Turno kolesarstvo nudi idealno razmerje med sodobno tehnologijo, naravovarstvom in vplivi na človekovo počutje.

Sodobna tehnologija
Gorsko kolo je predstavnik sodobne tehnologije, to pa je pri uporabi v naravi največkrat zelo težko povezati s skrbjo za okolje. Številne raziskave dokazujejo, da uporaba gorskega kolesa naravo ne obremenjuje nič bolj kot hoja.

Narava
Želja planincev je neokrnjena narava in pri tem smo vsi zelo občutljivi. Turni kolesarji, ki so znanje nabirali v planinskih organizacijah, pri kolesarjenju posvečajo skrbi za okolje veliko pozornost, celo večjo, kot se zdi na prvi pogled. Turni kolesar prične turo na domačem dvorišču ali ob vznožju gora in le poredko je to najvišje dostopno parkirišče za avtomobile. Kolo prav tako nima nikakršnih negativnih vplivov (emisij) na ozračje, zato ne onesnažuje okolja.
 
Človek
Na koncu lahko izpostavimo še pozitivne učinke, ki jih je deležen turni kolesar (pozitivni učinki na zdravje in počutje, hitrost potovanja, bolj aktivna sprostitev v naravi oziroma racionalno izkoriščen čas aktivnega preživljanja v naravi, udobnost potovanja, atraktivnost ...).

Zato lahko trdimo:
»Turno kolesarstvo je harmonija med sodobno tehnologijo, skrbjo za okolje in skrbjo za zdravje«.

Več o turnem kolesarstvu na spletni strani komisije.
https://www.pzs.si/vsebina.php?pid=29 3. 7. 2022