PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


petek, 1. avgust 2008, ob 0. uri

Nadaljevanka Kugy

Nadaljevanka, ki jo je slovenska televizija posnela v sodelovanju z avstrijsko, zajema obdobje osemdesetih let. Poudarek je na stičišču treh svetov, treh narodnosti in kultur. Prvi del nadaljevanke, ki bo na sporedu v ponedeljek, 4. avgusta 2008 ob 19.55 na TV SLO 1, govori o Kugyjevi mladosti, o planinstvu in iskanju lastne identitete. Prikazuje prispodobo sveta, ki ga Kugy nenehoma išče, a ga nikoli ne najde, sveta svobodne misli, v katerem ne bo pregrad med ljudmi in narodi. Prvi del "Scabiosa Trenta" je naslovljen po alpski cvetici, ki jo Kugy stalno išče. 

Kugy je tekoče govoril nemško in italijansko, ukvarjal se je z glasbo, poznan je tudi kot alpinist in pisatelj. po rodu je bil Slovenec, šolan v nemškem okolju, živel in deloval pa je med Tržaškimi Italijani. Planinska zveza Slovenije mu je v Trenti, ob cesti na Vršič, postavila spomenik.  

Avtorja: Željko Kozinc, Helmut Andics. Režija Marjan Ciglič. Ponovitev nadaljevanke: 5. 8. 2008 ob 13.20 na TV SLO 1. 

(vir: Vikend)


V Planinski založbi PZS je v maju izšel faksimile knjige Iz mojega življenja v gorah (Aus dem Leben eines Bergsteigers) dr. Juliusa Kugyja. Faksimilu je priložen poseben zveščič doslej še ne objavljene korespondence med dr. Kugyjem in M. M. Debelakovo ob dogovorih za prevod Kugyjevega dela.

Več o dr. Juliusu Kugyju
https://www.pzs.si/novice.php?pid=4072 7. 4. 2020