PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


Vozli in pionirski objekti

Avtor: Zveza tabornikov Slovenije

Šifra:

Teža: 204,00 g.

Skupina: STROKOVNA LITERATURA

Cena:11,13 EUR

Cene vsebujejo DDV.

Priročnik ponuja vpogled v nekatere od teh gozdnih modrosti.

V prvem delu je predstavljena vrv kot osnovni »gradnik« večine objektov, ki jih izdelujemo v naravi. Za pravilno uporabo različnih vrst vrvi je potrebno poznati njihove lastnosti. Vrv je dobro imeti vedno s seboj, seveda pa jo je moč narediti tudi iz naravnih materialov. Njena uporabnost je predstavljena skozi vozle, ki vsak zase pokriva različna področja uporabnosti. Poleg vozlov so predstavljene tudi vezi, ki so potrebne predvsem pri postavljanju pionirskih objektov iz smrekovih sušic.

V nadaljevanju priročnika so predstavljeni »gradbeni materiali« in orodja, ki jih uporabljamo za njihovo obdelavo. Predvsem pridejo v poštev materiali, ki jih najdemo v naravi to pa je pretežno les, saj Slovenija velja za gozdnato deželo. Poleg nekaterih opravil, ki jih praviloma izvajajo gozdarji, so predstavljena tudi osnovna orodja za obdelavo lesa. Pri težjih opravilih nam pomagajo tudi fizikalne zakonitosti, zato se škripčevju pri zahtevnejših projektih nikakor ne moremo izogniti.

V tretjem delu se soočimo z bivanjem v naravi. Res da vzmetnice ne moremo nadomestiti, vendar nam bivaki in različne vrste ležišč iz naravnih materialov lahko ponudijo skoraj tako udobje; le čas si je potrebno vzeti. Zimski izziv pa vsekakor predstavlja preživeta noč v igluju. Seveda je potrebno poskrbeti tudi za toploto in svetlobo in to nam že več kot milijon let omogoča ogenj. Prižiganje ognja v različnih okoliščinah in na različne načine je ena od osnovnih veščin, ki jo je potrebno osvojiti. Seveda ogenj predstavlja tudi varnost pred zvermi, omogoča pa tudi pripravo hrane. Za ta namen so nepogrešljiva ognjišča, ki v celoti lahko nadomestijo domačo indukcijsko ploščo ali pečico.

V zadnjem delu so predstavljeni manjši pionirski objekti, ki jih zlahka napravimo tudi sami in nam večinoma popestrijo ali olajšajo življenje v naravi. V tem delu je tudi kotiček za izumitelje in glasbenike. Sledijo večji objekti, ki terjajo daljše načrtovanje, pripravo materiala in ekipo »gradbenikov«, ki bodo sestavili mojstrovino.

Priročnik krasijo barvne fotografije, ilustracije in skice postopkov, ki pripomorejo k lažji predstavi kako napraviti vozel, vezavo ali izdelati posamezen pionirski objekt.

Na koncu so zbrani in v ponatisu dodani viri in literatura s tega področja, ki ponuja dodatno branje različnih avtorjev s tega področja.

ZTS, 2012
Obseg: 192 strani.
Dimenzije: 11,6 cm x 16,4 cm

 

https://www.pzs.si/izdelek.php?pid=409 15. 7. 2020