PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 3. november 2008, ob 0. uri

Enaindvajsete Gorske sledi – Memorial Janeza Jegliča – Johana in primorski alpinist Peter Podgornik

Enaindvajsete Gorske sledi bodo na TV Piki premierno predvajali v četrtek, 6. novembra, ob 22.45. Ponovitev pa bo na sporedu v sredo, 12. novembra, ob 10.25.

Ljubitelji gora med gorske vršace zahajamo zaradi različnih vzgibov, vsem pa nam je skupno, da imamo gore radi in da se zavedamo, kaj vse nam lahko dajo. Zato se tja podajamo kljub možnosti, da tam doživimo tudi slabo izkušnjo, nenazadnje da tam tudi za vedno ostanemo.

Tokratna oddaja bo posvečena vsem planincem, ki so ljubili gorska doživetja in preizkušnje in v gorah za vedno ostali. V prvem delu oddaje bomo obiskali memorial Janeza Jegliča v Ospu. V drugem delu pa se bomo srečali s primorskim alpinistom Petrom Podgornikom

Eden naših najboljših in vsestranskih alpinistov Janez Jeglič - Johan se je pred enajstimi leti smrtno ponesrečil med vzponom na nepalski sedem-tisočak Nuptse. Da se ga spominjajo tudi mlajše generacije plezalcev, je poskrbel že sam s številnimi izjemnimi alpinističnimi dejanji. Vsako leto pa se ga na zelo prijeten način spomnijo tudi na njegovem memorialu, ki ga s prijatelji organizira njegov dolgoletni soplezalec in prijatelj Silvo Karo. Del tega memoriala predstavlja zanimivo tekmovanje v plezanju. Letos so se tako naši najboljši športni plezalci in plezalke pomerili v hitrostnem plezanju v veliki Osapski steni. 
 

Peter Podgornik samega sebe zelo rad imenuje tudi gorski potepuh. Poleg tega, da se že preko trideset let ukvarja z alpinizmom, je tudi gorski reševalec, jadralni padalec, gorski kolesar in še bi lahko naštevali. Do sedaj je sodeloval na štirinajstih alpinističnih odpravah, najraje pa se spominja zelo uspešne odprave v Južno steno Aconcague, najvišjega vrha Južne Amerike, leta 1982. Sicer pa je eden tistih, ki ima gore resnično rad in to kljub temu, da mu niso bile vedno naklonjene. Med drugim je tam izgubil brata Pavleta, s katerim sta v začetku osemdesetih let tvorila eno naših najboljših alpinističnih navez.


Dvaindvajsete Gorske sledi bodo na sporedu v četrtek, 4. decembra.


Več o oddaji si preberite na uradni spletni strani Gorskih sledi, kjer so v Arhivu dostopne skoraj vse dosedanje oddaje - tudi zadnje štiri, ki so dostopne tudi na naslovu: http://24ur.com/bin/poptv/


Srečno!


Tine Marenče 

Arhiv fotografij: Silvo Karo, Marko Prezelj in Peter Podgornik

https://www.pzs.si/novice.php?pid=4158 30. 3. 2020