PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 22. april 2009, ob 0. uri

110 let kranjskega planinstva

V letošnjem letu kranjsko planinstvo praznuje 110-obletnico delovanja od kar je bila ustanovljena podružnica Slovenskega planinskega društva - Kranjska podružnica SPD. V pripravi je zgodovinopisje o kranjskem planinstvu, kjer bodo zbrani objektivni zapisi o zgodovini kranjskega planinstva. PD Kranj zaseda po številu članov tretje mesto v državi med planinskimi društvi.

Skrbi za preko 200 kilometrov planinskih poti ter ima v lasti tri visokogorske postojanke (Kranjsko kočo na Ledinah, Planinski dom na Kališču in Planinski dom na Gospincu). PD Kranj pa skrbi tudi za Bivak na Kočni.

Alpinistični odsek nadaljuje tradicijo alpinizma. Alpinistični odsek ima 77 članov in 154 aktivnih športnih plezalcev. Med njimi je tudi Natalija Gros, ki spada v svetovni vrh športnega plezanja. V alpinistični vrh pa sodi mlada generacija alpinistov: Nejc in Aleš Česen, Anže Marenče, Miha Triler, Miha Zupin,...

Mladinski odsek aktivno sodeluje s šolami. Tako deluje mladinski odsek v OŠ Jakoba Aljaža, OŠ Simona Jenka, OŠ Matije Čopa, OŠ Staneta Žagarja, OŠ Orehek, OŠ Cerklje in OŠ Šenčur. Mladinski odsek vsako leto organizira planinsko šolo, mladinski planinski tabor in veliko pohodov.

Odsek za planinska pota opravlja zahtevna vzdrževalna dela na področju Grintavcev, Velike Koroške Babe in območju Storžiča. Markacisti PD Kranj aktivno sodelujejo tudi pri akcijah Komisije za pote PZS.

Odsek za varstvo gorske narave šteje preko 100 članov, ki so aktivni na področju naravovarstva, pohodništva in obnove občinskega zavetišča, ki ga imajo v upravljanju v Hudičem Borštu na Zaplati. Skrbijo pa tudi za Zoisovo botanično pot. Leta 2008 je PD Kranj izvedlo 19 organiziranih izletov, na tem področju bi se bilo možno izboljšati, vendar je veliko odvisno tudi od vremena.

Gospodarski odsek ureja na Kališču zemljiško knjižne zadeve saj so po 60 letih, po tem ko so začeli graditi dom, končno ureja nakup zemljišča od Agrarne skupnosti Bašelj.

V pripravi je spomenik Nejcu Zaplotniku. V letošnjem letu pa poleg 110-letnice kranjskega planinstva PD Kranj obeležuje tudi 60 let Planinskega doma na Kališču ter 30 let od kar sta Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik osvojila vrh Everesta.

                                                                                             

                                                                                               PD Kranj

https://www.pzs.si/novice.php?pid=4343 7. 7. 2020