PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 29. junij 2009, ob 0. uri

Šest desetletij PD Gozd Martuljk

V velikih stiskah, žalostih  pa tudi  v sreči in veselju  povojnega časa druge svetovne vojne  v  letu 1949, torej že po letu dni na novo preoblikovanega slovenskega planinstva v okviru in  na novo nastale »Planinske zveze Slovenije«, se je zgodilo in rodilo novo slovensko planinsko društvo Gozd Martuljek. Nastalo  je v  enem najbolj intimnih  planinskih krajev  Slovenije, koder  mogočne  gore in pokončni vrhovi  z največjo  gorsko avtoriteto  oblikujejo  tamkajšnega človeka.  V teh gorah se je  planinsko in alpinistično izoblikoval domačin in legenda slovenskega planinstva  dr. Miha Potočnik. V Gozd Martuljek so  gore in dobri ljudje zapeljali tudi  velikega  planinca in alpinista Janeza Krušiča. Tudi svoj mir in in čas za polne meditacije, pesnitve in pisatečljevanja je našel prav tu tu v popolni popolnosti pisatelj, pesnik, akademik in duhovnik Fran Saleški Finžgar. Bil je od prvega dne in do zadnjega zvest slovenski planinski oraganizaciji » Slovenskemu planinskemu društvu« in Planinski zvezi Slovenije. Enako, kot so gore Martuljkove skupine in tega gorskega okoliša vabile in zapeljevale  veliko najmogočnejših in slavnih Slovencev , tako je našel svojo pot v planinskem društvu tudi Gozd Martuljek tudi   dr. Janez Grilj ljubitelj in zagovornik gora, ki tudi z duhovnimi mislimi in sporočili pleminiti  vrednote gora.

Ko pregledujemo in skrbno pregledamo kroniko  Planinskega društva Gozd Martuljk skozi čas šestih desetih deseletij  z veliko  skrbnostjo , lahko zanesljivo potrdimo da ta kraj to  planinsko društvo resnično ceni in spoštuje planinski gorski svet, se mu na  najbolj  ponižen in plemenit način priklanja in spoštuje. Kronika pove da tako delo in tako bogate vsebine dela planinskega društva Gozd Martuljek  uvrščajo to društvo med resnične planinske odličnosti za katere si prizadevajo, da bi jih dosegle  tudi številčno velike planinske veličine.

Ob vseh dosežkih , ki so trajne vrednote in dela v javnem interesu in za javno dobro slovenskega planinstva zahvale in iskrene čestitike  ob  šestih desetletjih aktivnega delovanja  Rutarjem  - PD Gozd  Martuljk.

(del nagovora predsednika PZS Franci ja Ekarja)

https://www.pzs.si/novice.php?pid=4441 15. 7. 2024