PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 30. junij 2009, ob 0. uri

Prvi vodnik po Slovenski planinski poti v angleškem jeziku

TREKKING  IN  SLOVENIA

»The Slovene high level  route«

»Slovenska planinska pot« ali največkrat poimenovana » slovenska planinska transverzala« se je zgodila 3. aprila leta 1954 na pobudo in vsebinskega  koncepta prof. Ivana Šumljaka iz Maribora. Ta vezna planinska pot, ki poteka od Maribora do Ankarana v dolžini 500 kilometrov je obenem tudi začetek nastajanja t.i. sistemsko in vsebinsko  oblikovanih planinskih poti v Alpah, pa tudi v Evropi in svetu nasploh.  In ob  55. obletnici »Slovenske planinske transverzale« se zgodil tudi prvi   sodobni   vodnik napisan  v angleščini, ki ga je izdala  in založila angleška  založba   «CICERONE«,  svetovno   znana in specializirana založba za izdajo  najbolj kakovostnih vodnikov z več kot 40 letno tradicijo. 

Avtorja vodnika sta  Justi Cary in Roy Clark. Oba sta se s hribi srečala že v najstniških letih. Izkušnje, ki sta sta jih dobila in pridobila v gorah so izoblikovale njuni življenji. Njuna strast in ljubezen do narave ju je vodila po mnogih krajih , gorstvih sveta: Islandija, Severna Amerika, Jordanija, Nova Zelandija, ... Vse to je pustilo sledi  v njuni globoki navezanosti do narave in  raznih oblikah športa, rekreacije ki jih nudi gorsko planinski svet:  tek na smučeh, alpsko smučanje, vožnja s kanuji, kolesarjenje, jahanje, jadranje, ... Ko sta se v letu 2002 preselila v Slovenijo se ga. Justi začela ukvarjati s poučevanjem angleškega jezika, g. Roy pa  je aktiven fotograf.  Rezultati njunih izletov  v naravo je knjiga »Slovenska planinska pot«, kot prvi  vodnik založbe Cicerone po Alpah Slovenije.

Posvetila in namenila sta ga, vsem tistim, ki skrbijo za ohranjanje zemlje, jo hočejo obvarovati in zaščititi področja, ki so ostale še v popolni prvobitnosti.

Pri uresničevanju in nastajanju vodnika  pa sta se zahvalila dobrim prijateljem, ki so jima pri tem pomagali : Tatjani in Branetu Sitarju,  Mirjam Martinuč -  Bernard in Roku Bernardu in še mnogo drugim.

Vodnik je izdan na skoraj 260 straneh, standardnega  mednarodnega vodniškega formata. Opisi so razumljivo zapisani, dodani so izjemno pregledni  zemljevidi . Težavnost poti je razvrščena v treh stopnjah. Odlično opisana področja geologije, klimatske razmere in vreme,flora in favna ,pijače in jedi.  V vodniku so zapisane vse  planinske  postojanke z telefoni, informacije kako ravnati v primeru nesreče;, ni se pozabilo za priročni slovarček angleško slovenski za izrazoslovja v gorah.  Velikega pomena pa je tudi , da  so vsa imenovanja planinskih postojank, vrhov, dolin v slovenskem jeziku.

Vodnik po »Slovenski planinski poti« je zanesljivo odlično darilo Sloveniji  ob 55. letnem jubileju  te atraktivne in tudi vse bolj tudi za Evropejce zanimive poti.  Za Slovenijo je to odlična promocija.

Ko so s strani založbe »CICERONE«   o tem seznanili predsednika PZS, se je predsednik Ekar založbi «CICERONE«iskreno planinsko zahvalil in jim poslal zahvalo in čestitke. Avtorja pa zanesljivo zaslužita priznanje za tako odlično in kakovostno opravljeno delo v dobro slovensko planinsko gorskega sveta. 


                                                                                    Franci Ekar                   

https://www.pzs.si/novice.php?pid=4443 15. 1. 2021