PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 2. julij 2009, ob 0. uri

Devetindvajsete Gorske sledi – pogorje Tien Shan in Martina Čufar

Devetindvajsete Gorske sledi bodo na TV Piki premierno predvajali v četrtek, 2. julija, ob 18.30. Ponovitev pa bo na sporedu v ponedeljek, 6. julija, ob 12.10.

Tokrat bomo v prvem delu oddaje spoznali državo Kirgizistan s pogorjem Tien Shan, v drugem delu pa se bomo pogovarjali s plezalko Martino Čufar. 
 

Martina Čufar ima kljub mladosti za seboj zelo zanimivo in bogato športno in plezalno pot, ki tudi po končani tekmovalni karieri še zdaleč ni zaključena. Martina še vedno zavzeto trenira in ima polno novih izzivov. Sedaj jo veseli predvsem plezanje v naravnih stenah, tudi v visokih skalnih stenah kot je na primer stena El Cap, ki se nahaja v narodnem parku Yosemiti v ZDA. 

Država Kirgizistan velja za eno najbolj goratih držav na svetu, saj kar 80 odstotkov njenega površja leži nad 1500 metri nadmorske višine.

Kirgizistan, ki meji na Kitajsko in Kazahstan, je do leta 1991 pripadal Sovjetski zvezi. Zato je bil precej izoliran od ostalega sveta. V zadnjih dveh desetletjih pa se vedno bolj odpira. S pogorjem Tien Shan oziroma Nebeškim gorovjem postopoma postaja vse bolj priljubljen cilj za alpiniste in ostale avanturiste iz zahodnih držav. Privablja jih predvsem z neokrnjeno gorsko naravo, številnimi neosvojenimi vrhovi in prijaznimi ljudmi. Vse to zagotavlja odlično izhodišče za nepozabna doživetja.
 

Tridesete Gorske sledi bodo na sporedu v četrtek, 6. avgusta, ob 18.30.


Več o oddaji si preberite na uradni spletni strani Gorskih sledi, kjer so v Arhivu dostopne skoraj vse dosedanje oddaje.


Srečno!


Tine Marenče

https://www.pzs.si/novice.php?pid=4444 23. 9. 2020