PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 18. oktober 2009, ob 0. uri

Navodila udeležencem izletov

Planinske izlete društva vodimo strokovno usposobljeni vodniki PZS, kategorizirani pri Vodniški komisiji Planinske zveze Slovenije. Vodniki PZS opravljamo svojo dejavnost prostovoljno in brezplačno. V praksi je na terenu možno izvajati ukrepe za varno hojo le ob popolnem sodelovanju vodnikov in udeležencev izletov. Ravno vi lahko najbolj pripomorete k skupni varnosti ter uspešni izvedbi izleta v zadovoljstvo vseh tako, da ravnate v skladu z navodili vodnikov, z Navodilom o organiziranju in vodenju planinskih izletov PD Pošte in Telekoma Ljubljana ter s Pravili društva. V našem skupnem interesu je, da se imamo na izletu lepo, da varno (in ne za vsako ceno!) dosežemo želeni planinski cilj in se polni lepih doživetij vrnemo nepoškodovani domov. S svojim obnašanjem v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev pa tudi stalno skrbimo za ugled planinskega društva, ki mu pripadamo.

Ocenite svoje sposobnosti:
Pred prijavo na izlet vedno pretehtajte, ali je izlet primeren za vaša leta in fizične sposobnosti, za vaše tehnično znanje, predvsem pa za vaše splošno in trenutno zdravstveno stanje. Pozanimajte se o podrobnostih izleta v pisarni društva ali pri vodniku, ki izlet vodi. V programu je obilo izletov vseh zahtevnosti, izmed katerih izberite sebi primerne.
Upoštevajte pravico in dolžnost vodje izleta, da zavrne udeleženca, ki bi lahko zaradi neprimernega psihofizičnega stanja ali pomanjkljive planinske opreme, ogrozil varno izvedbo planinskega izleta!

Pravočasno se prijavite na izlet:
Prijave za izlete sprejema društvena pisarna, kjer dobite tudi program izleta. Program izleta je objavljen tudi na spletni strani društva in v propagandni omarici na Trgu OF 16, Ljubljana.

Plačilo stroškov izleta:
Ob prijavi plačate stroške izleta. Z zgodnjim plačilom si zagotovite boljši sedež na avtobusu. Rezervacij po telefonu ne sprejemamo. Prispevek za izlet lahko plačate v društveni pisarni ali na transakcijski račun društva, z navedbo datuma in smeri izleta.

Odpoved udeležbe na izletu:
Če ste se na izlet prijavili in se ga zaradi zdravstvenih težav, smrti v družini ali službenih obveznosti ne morete udeležiti, vam denar vrnemo samo v primeru, če ste se odjavili do petka do 10. ure.

Držite se reda:
Na zborno mesto pridite pravočasno - vsaj deset minut pred uradnim odhodom. Na posebnem avtobusu zasedite sedež, ki vam je bil dodeljen ob plačilu prispevka za izlet oz. po navodilu vodnika. Nahrbtnik in palice ne sodijo na avtobus, zato jih shranite v prtljažnik. Ob napovedanem začetku hoje bodite pripravljeni, da ne bo celotna skupina po nepotrebnem čakala zamudnika. Enako velja tudi za postanke na poti in napovedani povratek domov.

Držite se skupine:
Pri hoji v skupini velja načelo solidarnosti, da se celotna skupina ravna po najpočasnejšem udeležencu. Včasih nas res vse mine, če se hoja odvija prepočasi, vendar je varnost vedno na prvem mestu! Tudi če poznate pot in vam tempo ne ustreza, ne prehitevajte in ne zaostajajte, ne razbijajte skupine, in ne otežujte vodnikom PZS že tako težkega dela. Raje pomagajte z discipliniranim sodelovanjem. Ob prijavi ste pristali na hojo v skupini, zato igrajte po teh pravilih do konca izleta. Ne oddaljujte se od skupine, v nujnem primeru pa prosite vodnika za krajši postanek. Če zaradi nujnega opravka stopite stran s poti obvestite ostale, na poti pa pustite vsaj nahrbtnik, da bo pomočnik vodnika, ki hodi zadnji, to vedel in počakal na vašo vrnitev v vrsto.

Obnašajte se zgledno:
Na organiziranih društvenih izletih se ravnajte v skladu z naravovarstvenimi načeli in veljavno zakonodajo. Ne izstopajte iz vrste, da bi trgali gozdno cvetje in sadeže. Ne nabirajte gob in jih ne tlačite v nahrbtnike ali vrečke. Upoštevajte privatno lastnino in ne trgajte ali pobirajte sadja v sadovnjakih in vinogradih ob poti. Zavedajte se, da nas na poti vseskozi spremljajo budne oči domačinov. Zaradi neprimernega obnašanja posameznika lahko trpi ugled celotnega društva.
Alkohol ni primeren sopotnik na planinskih izletih, zato ga raje pustite doma. Priporočamo tudi zmernost pri uživanju alkoholnih pijač v planinskih kočah, gostilnah, turističnih kmetijah ali zidanicah ob poti, na planinskih prireditvah ipd.

Obvezna planinska oprema:

Planinski čevlji:
Čevlji so najpomembnejši del planinske opreme. Obutev naj ustreza letnemu času, vremenskim razmeram in zahtevnosti izbrane poti. Tudi na najlažjih kopnih poteh lahko pridemo do odseka, ki je bolj strm, blaten ali gruščnat in takrat je zelo pomembno, da smo obuti v čevlje, ki nam nudijo zanesljiv stik s podlago. Med ustrezno obutev nikakor ne spadajo športni copati, sandali ali navadni čevlji. Neustrezni so tudi, sicer pravi planinski čevlji, ki imajo že preveč obrabljen podplat in zaobljeno peto.
KAKŠEN JE USTREZEN PLANINSKI ČEVELJ? Na planinskih izletih uporabljamo visoke planinske čevlje, ki dajejo trdno oporo gležnjem, sicer lahko pride do zvina gležnja ali drugih poškodb. Planinski čevelj je dovolj trden, da ga lahko zategnemo z vezalkami tako močno, da pri sestopu prsti ne zadevajo v kapo čevlja. V nasprotnem primeru bomo imeli po izletu črne palce in bo morda treba celo odstraniti nohte (do poškodb prstov lahko pride tudi, če si pozabimo pred turo postriči nohte). Planinski čevelj ima podplat z narebreno gumo z globokim profilom (vibram) in ravno odsekano peto, ki pri sestopu preprečuje zdrs. Pri izbiri čevljev je pomembno tudi na kakšno turo se odpravljamo: kopno, snežno, ledeniško. Pri celoletni planinski dejavnosti si bomo za posamezne vrste tur kupili dve do tri vrste čevljev - ene za lahke kopne poti, druge za zahtevne kopne poti, brezpotja in snežišča in tretje za zimske ture. Pri čevljih in nogavicah se ne izplača varčevati, saj nam lahko neprimerna obutev zelo zagreni planinski izlet.
Planinska obleka in perilo:
Sodobna planinska oblačila so izdelana iz sintetičnih materialov (Schoeller), ki so dovolj elastični, da nas ne ovirajo med hojo ali plezanjem, poleg tega pa omogočajo dobro dihanje kože in odvajanje vlage. Povsem neprimerna je obleka in spodnje perilo iz bombaža, ker se napije znoja in obda telo z neprijetno vlago. Tudi kavbojke ali druge navadne hlače niso primerne za planinske ture, da sploh ne govorimo o kratkih hlačah. Na trgu je dovolj velika ponudba planinskih oblačil, od spodnjega perila, do hlač, srajc, windstopperjev, soft shellov, goreteks vetrovk itd. V športnih trgovinah nam bodo radi pomagali pri odločitvi. Tako kot za čevlje, je tudi za planinsko obleko pomembna redna nega. Na turi se bomo zares dobro počutili le takrat, ko bomo na oprhano telo oblekli sveže oprano perilo in obleko, za kar nam ne bo hvaležna le naša koža, temveč tudi ostali planinski tovariši.
Planinska oprema, ki mora biti vedno v nahrbtniku:
Ne glede na letni čas, nas lahko preseneti nenadna sprememba vremena, na ohladitev močno vpliva tudi veter in nadmorska višina. Zato imejmo v nahrbtniku, poleti ali pozimi, vedno kapo in rokavice. Vedno imejmo s seboj komplet prve pomoči in alu folijo, sončna očala, zaščitno kremo proti soncu in pelerino. Iz raznih razlogov se lahko tura zavleče, zato imejmo pri sebi vedno baterijsko svetilko, najbolje naglavno (pazimo na brezhibnost baterijskih vložkov). V zimskem času imejmo v nahrbtniku tudi male dereze, ki nam lahko pomembno olajšajo sestop po spolzki strmini. Na visokogorske ture pa bomo seveda vzeli prave dereze, cepin, čelado in ustrezno visokogorsko obutev. Čelado bomo uporabljali tudi na vseh poteh, kjer je nevarnost padajočega kamenja, na zahtevnih zavarovanih poteh pa spada zraven še komplet za samovarovanje.
Pohodne palice:
Uporaba pohodnih palic je priporočljiva, saj so nam v pomoč pri strmem vzponu, pri sestopanju pa nam močno razbremenijo kolena. Pri sestopu ne smemo imeti rok v zankah, ker bi nas lahko ovirale pri lovljenju ravnotežja ob zdrsu! Palice morajo biti zložljive, da jih lahko varno shranimo v nahrbtnik, kadar se je treba na poti prijemati za oprimke. Stalno moramo skrbeti za brezhibnost palic, sicer so lahko med hojo nevarne. Pri hoji v skupini skrbimo za varnostno razdaljo in uporabljamo palice tako, da ne ogrožamo drugih planincev.
Pijača in hrana:

Na izletu imejmo vedno s seboj zadostno količino osvežilne pijače (poleti hladno, pozimi vročo), da ne bomo trpeli žeje. Med hojo se ne nalivamo, temveč le občasno osvežimo s kratkim požirkom. Zadostna količina pijače je odvisna od posameznika, osnovno merilo pa je takšno, da po celodnevni turi zadnji požirek popijemo doma. Na izlet ne nosimo neznanskih količin hrane, ker bo najprej obremenjevala nahrbtnik, nato pa naš želodec. Prebavljanje velikih količin hrane nas bo stalo več energije, kot je bomo od nje prejeli, zato bo hoja še težja. Najejmo se torej prejšnji dan, s seboj pa imejmo predvsem rezervno hrano za vsak slučaj, če se tura nepredvideno zavleče. Najprimernejše so energetske ploščice, suho sadje ipd.

Obvezni dokumenti in potrdila, ki jih imejte vedno pri sebi:
• Veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list).
• Veljavna planinska izkaznica z znamkico plačane planinske članarine za tekoče leto.
• Ostali dokumenti, vozovnice, oz. potrdila po zahtevah razpisa izleta.
• Potrdilo o plačanem prispevku za izlet.

Opozorilo:
S prijavo na izlet udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo razpisanega izleta ter da izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje na izletu in ima plačano letno članarino PZS. Udeleženec je dolžan ves čas ravnati v skladu s Častnim kodeksom slovenskih planincev ter upoštevati navodila in odločitve vodnika!
Vse navedeno velja tudi za udeležbo na ostalih prireditvah, taborih in potovanjih društva.

Upravni odbor PD PT Ljubljana

https://www.pzs.si/novice.php?pid=4574 29. 10. 2020