PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


Bivak I v Veliki Dnini (2180 m)

Odprtost
JANFEBMARAPRMAJJUNJULAVGSEPOKTNOVDEC
 
Gorski predelJulijske Alpe
DruštvoPlaninsko društvo Jesenice
Telefon
E-poštaplan.drustvo@siol.net
Splethttp://www.alpinizem.net/?page_id=437
Zemlj. širina
Zemlj. dolžina
46,438400
13,819400
StanjeOS
KategorijaBivaki
Ležiščav sobah - 0
skupna ležišča - 4
zimska soba - 0
Jedilnica0 sedežev

Dostop do postojanke
Do bivaka ne vodi nobena markirana planinska pot. Dostop je mogoč mimo Koče v Krnici.

Pristop: po poti na Špik mimo koče v Krnici do ovinka, kjer pot zavije levo. Naprej naravnost ob strugi (možic) do snežišča in desno na drugo stran struge, kjer ujamemo izsekano in z možici markirano pot. Ta nas popelje na rob Velike dnine ter na melišča pod severno steno Škrlatice. Melišče prečimo v levo do pod zahodnih pobočij Male in Velike Ponce, kjer na polici stoji bivak. Od tretjega ovinka vršiške ceste 2-3h, od Erike pol ure dlje.
Opis postojanke
Bivak stoji ob robu krnice Velike Dnine, malo nad vznožjem Velike Ponce. Jeseniški gorniki so ga začeli graditi leta 1934, otvorili pa leto kasneje. Več o  zgodovini gradnje bivakov v oskrbi PD Jesenice.

Bivak je stalno odprt in je namenjen alpinistom. V njem so štiri ležišča, ob njem pa najdemo rezervoar s kapnico. Kuhanje je možno je na s seboj prinešenih kuhalnikih.

Bivak 1 je izhodišče za pristope na Ponce ter za plezanje v severnih stenah Škrlatice, Rakove špice in Rogljice. Najbolj plezane smeri v teh stenah: Škrlatica: Škrlatiške grede (III+), Skalaški steber (V); Rakova špica: Desna zajeda (V+) in Švicarska (VII-); Rogljica: Steber (V+). Stene so redko obiskane, znane so po spremenljivi kvaliteti skale, na kar nakazuje že rdeča barva sten. Kljub temu se najdejo deli sten z odlično skalo. Gneče v teh stenah ni nikoli.Planinska literatura
273|Triglav 1:25.000;
148|Triglavski narodni park - 1 : 50 000;
653|Julijske Alpe – osrednji del;
Prehodi do drugih postojank
Koča v Krnici (1113 m), 2.30 h
https://www.pzs.si/koce.php?pid=55 9. 8. 2022