PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


Bivak II na Jezerih (2118 m)

Odprtost
JANFEBMARAPRMAJJUNJULAVGSEPOKTNOVDEC
 
Gorski predelJulijske Alpe
DruštvoPlaninsko društvo Jesenice
Telefon
E-poštaplan.drustvo@siol.net
Splethttp://www.alpinizem.net/?page_id=437
Zemlj. širina
Zemlj. dolžina
46,433687
13,838793
StanjeOS
KategorijaBivaki
Ležiščav sobah - 0
skupna ležišča - 6
zimska soba - 0
Jedilnica0 sedežev

Dostop do postojanke
Do bivaka ne vodi nobena markirana planinska pot. Najlažji dostop je mogoč od Turkovega in Poldovega rovta v dolini Vrat.

Pristop: Po cesti v dolini Vrata se peljemo do Poldovega rovta, tu se z desne strani odcepi kolovoz, kjer je postavljen velik možic. Skozi gozd se vzpenjamo rahlo v levo proti Rdečem potoku. Malo pred potokom se desno odcepi pot čez Brinje (možic). Pot nas nato pripelje do hudourniške struge, kjer se najprej vzpenjamo po desni strani navzgor, nato pa prečimo strugo na levo stran. Nadaljujemo po grapi vse dokler nam poti ne zapre manjša stena, kjer ponavadi naletimo na studenček. Pot gre od tu desno in se po naravnem prehodu strmo vzpne. Nad majhnim slapom kmalu pridemo iz gozda in do melišč pod “Malim Materhornom”. Tu zavijemo rahlo v desno in se za kratek čas vzpnemo po travnatem pobočju. Sledi ponovno vzpon ob meliščih in kmalu pridemo do bivaka II, ki ga bomo opazili na naši levi (2-3h).
Opis postojanke
Bivak stoji na robu planote Na jezerih, vzhodno od Rokavov, visoko nad dolino Vrat. Jeseniški gorniki so že leta 1936 na gradbišče prinesli ves gradbeni material, z gradnjo pa so končali leto dni kasneje. v njem je železna pečica, drva pa je potrebno prinesti s seboj. Več o zgodovini gradnje bivakov v oskrbi PD Jesenice.

Bivak je stalno odprt in je namenjen alpinistom. V njem je 6 ležišč, poleg pa je tudi rezervoar s kapnico.

Bivak II je izhodišče za pristope na Veliki Rokav, Veliki Oltar, Dovški križ in Šplevto. V južnih ostenjih je tudi nekaj lažjih smeri, najbolj znane pa sta Rokavski ozebnik (III v skali in 50 stopinj v snegu) ter Steber Rokava (III+).

Planinska literatura
273|Triglav 1:25.000;
148|Triglavski narodni park - 1 : 50 000;
653|Julijske Alpe – osrednji del;
Prehodi do drugih postojank
Aljažev dom v Vratih (1015 m), 2.30 h
Šlajmerjev dom v Vratih (1015 m), 2.30 h
https://www.pzs.si/koce.php?pid=56 31. 7. 2021