PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 17. marec 2011, ob 0. uri

Okuženi klopi in čas za cepljenje

Univerzitetni klinični center Ljubljana je včeraj, 16. marca 2011, na novinarski konferenci opozoril na nevarnost okužbe z virusom klopnega meningoencefalitisa (KME), ki ga prenašajo okuženi klopi. Cepljenje je najbolj učinkovita zaščita proti klopnemu meningoencefalitisu.

Slovenija sodi med endemična področja KME, posebej ogrožene pa so Gorenjska, Koroška ter osrednji predel Slovenije. Strokovnjaki so govorili o okužbi, poteku bolezni in zdravljenju, pravočasni zaščiti s cepljenjem, o ogroženih skupinah, statistikah obolevnosti in pomenu ozaveščanja o KME v Sloveniji.

Klopni menigoencefalitis je resno virusno obolenje osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Bolezen lahko pusti trajne posledice, povzorča kognitivne motnje, lahko pa pride celo do smrti bolnika. Med posledice bolezni sodijo tudi močni glavoboli, vrtoglavica, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja ter motnje v delovanju avtonomnega živčnega sistema. Bolezen praviloma zahteva hospitalizacijo in močno vpliva na kakovost življenja tudi po okrevanju. Posledice bolezni so lahko tudi nesposobnost za opravljanje dela in s tem povezana socialna stiska.

Prof. dr. Franc Strle, dr. med., predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, je opozoril na pomembnost pravočasne zaščite in visoko verjetnost okužbe pri nas: »Slovenija sodi med endemična območja klopnega meningoencefalitisa in je po razširjenosti okužbe pravzaprav v samem evropskem vrhu, zato je verjetnost okužbe pri nas razmeroma velika. Bolezen lahko na človekovem zdravju pusti resne posledice, česar pa se ljudje danes še vedno premalo zavedajo, med drugim lahko nastanejo tudi motnje v delovanju centralnega živčnega sistema, lahko pa pride tudi do ohromelosti. Bolezen praviloma spremlja hospitalizacija in včasih dolgotrajna rehabilitacija. Na srečo pa se lahko pred klopnim meningoencefalitisom pravočasno zaščitimo s cepljenjem, ki pravzaprav predstavlja edino učinkovito zaščito
klop_panoge_obolelosti_491
Graf: Deleži zbolelih za KME glede na namen zadrževanja na kraju okužbe, Slovenija, 2009 (vir: IVZ)

Celotno sporočilo za javnost o klopnemu meningoencefalitisu.

Več o poteku in trajnih posledicah bolezni, cepljenju ter učinkovitosti in varnosti cepiva, ter o endemičnih področjih bolezni in obolelosti ... TUKAJ

UKC
https://generiquepilule.com/optidril/ 16. 5. 2022