PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


Planinske poti

Mreža planinskih poti je razpredena po vsej Sloveniji, skupna dolžina vseh planinskih poti pa znaša nekaj čez 10.000 km. Planinska društva vzdržujejo tudi 80 veznih planinskih poti - obhodnic. Za oboje skrbijo za to usposobljeni markacisti Planinske zveze Slovenije.

mapzs_sletni_banner_186x130_2022

  186x130_planinske_poti_2022


kpp_pzs_dan_slovenskih_markacistov_2018_foto_katarina_kotnik
Markacisti PZS vsako leto urejanju planinskih poti zanesenjaško namenijo skoraj 32.000 prostovoljnih ur. Foto: Katarina Kotnik

Vse večje število ljudi v gorah, večje količine snega, hudi nalivi in neurja dnevno uničujejo planinske poti. Enako posamezniki, ki na obstoječih poteh delajo bližnjice in s tem odpirajo možnosti intenzivnejši eroziji. Planinske poti je zato potrebno ves čas vzdrževati. Najboljša dela obsegajo košnjo, čiščenje grmovja, ki preraste pot, zahtevnejše je načrtovanje poti, največ truda, znanja in že tudi alpinističnih izkušenja pa zahteva nadelavanja zelo zahtevnih planinskih poti.


V prvi vrsti gre za entuziazem, dobro voljo in veliko srčnost vseh markacistov PZS. Dobro oskrbovana planinska pot pomeni varnejši korak obiskovalcev gora in predvsem manj možnosti za nesreče ob predpostavki, da so planinci primerno obuti in opremljeni. Tudi zato Planinska zveza slovenije odpira pobudo Planinske poti za prihodnje generacije, želi nuditi podporo delu markacistov.

 Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo POT5 na številko 1919

in prispevali boste 5 € za obnovo planinskih poti!


https://www.pzs.si/vsebina.php?pid=57 29. 9. 2023