PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


Planinsko društvo Gornji Grad

VrstaPlaninsko društvo
MDOSavinjski MDO PD
 
Naslov Menina 1
3342 Gornji Grad
 
Zemlj. širina
Zemlj. dolžina
46,261942
14,819187
 
Naslov za
pošiljanje pošte
p. p. 4
3342 Gornji Grad
 
Društvena pisarnaMenina 1
3342 Gornji Grad
Telefon
Uradne ure
 
E-poštapdgornjigrad@gmail.com
 pdgornjigrad@pzs.si
Splethttp://www.pdgornjigrad.si/
Telefon+386 (0)70 275 560
 
PredsednikRudi Nadlučnik
TajnikKatarina Presečnik
 
Matična št.5276314000
TRRSI56 1966 0301 3456 705
ObčinaGORNJI GRAD
Upravna enota
Statistična regijaSavinjska regija
Opis
Začetki planinstva na našem področju segajo v leto 1893, ko je bila na pobudo Frana Kocbeka, nadučitelja v Gornjem Gradu, ustanovljena Savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva v Mozirju. Podružnica je pod vodstvom načelnika  delovala večinoma v Gornjem Gradu, kjer je Kocbek živel. Planinstvo v Gornjem Gradu je živelo v duhu tega  velikega moža in živi še danes s svojimi vzponi in padci, naraščanjem in upadanjem števila članov.  Planinsko društvo Gornji Grad je bilo ustanovljeno leta 1950, danes šteje okoli 330 članov in je največje društvo v občini Gornji Grad. Veliko članov je tudi od drugod, predvsem iz Tuhinjske doline, odkoder planinci radi zahajajo na Menino. Tako v preteklosti, kot tudi danes je dejavnost društva tesno povezana s planino Menina in planinsko kočo, ki ponosno kraljuje sredi te kraške planote.

Planinsko društvo ima devet odsekov, katerih delo je specializirano za posamezno področje, a hkrati tesno povezano z namenom dobrega delovanja in prepoznavnosti društva. V društvu  so aktivni naslednji odseki: mladinski, vodniško-izletniški, markacijski, gorniški odsek, smučarski, veteranski in,propagandni odsek, odsek za varstvo gorske narave ter gospodarski odsek. Društvo ima v upravnem odboru tudi predstavnika za dva sosednja večja kraja, to je za Bočno in Novo Štifto, predstavnika za povezovanje s šolo ter predstavnika za Tuhinjsko dolino, od koder je v naše društvo vključenih veliko članov. Vsako leto se na občnem zboru pregleda delo preteklega obdobja in zastavi plan dela za naslednje obdobje. V ta namen vsako leto izdamo koledar akcij, ki ga člani dobijo ob plačilu članarine, objavljen pa je tudi v občinskem glasilu. Ob polletju in ob koncu dela se aktivnosti društva prav tako predstavijo  v občinskem glasilu. Urejena je tudi spletna stran, kjer lahko vsak poišče najpomembnejše informacije.

Na Menini planini stoji planinska koča Dom na Menini, ki nudi gostoljublje planincem skozi vse leto, vendar od novembra do maja le ob vikendih. Pod Lepenatko na Kalu pa stoji naš drugi objekt – Bivak na Kalu, za katerega pa je potrebno poiskati ključ pri gospodarju bivaka.


Članstvo


  A B S+Š P+0 OPP SKUPAJ
Članstvo 2010 9 162 45 55 0 271

Organizirane dejavnosti 2010
Mladinski odsekDA
Markacijski odsekDA
Vodniški odsekDA
Odsek za varstvo gorske naraveDA
Alpinistični odsek
Športno-plezalni odsekDA
Odsek za turno kolesarjenje
Odsek za tekmovalno turno smučanje

Organi


Dejavnosti


Sekcije

V okviru planinskega društva Gornji Grad deluje sekcija starodobnih smučarjev Podmeninski Gadje. Udeležujejo se tekem starodobnih smučarjev, kjer dosegajo lepe uspehe. Vsako leto tudi v našem kraju organizirajo eno tako tekmo. Sodelujejo tudi na naših drugih prireditvah. Pomembno je, da se krepi kulturna dediščina na tem področju in na to smo res lahko ponosni.


Poti in koče

Dom na Menini planini, 1453 m Kamniško-Savinjske Alpe

https://www.pzs.si/drustva.php?pid=57 16. 7. 2024