PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 5. maj 2011, ob 0. uri

Gonžarjeva peč ponovno odprta

Pred tednom dni so zaradi odloma skale na zavarovani plezalni poti 'Gonžarjeva peč' le-to zaprli. Včeraj, 4. maja 2011, je vzdrževalna ekipa odlom odstranila in popravila pot. Pot je sedaj le malo spremenjena - toliko, da so se izognili krušljivemu delu. Pot je od danes, 5. maja, naprej ponovno odprta.

gonzarjeva_popravilo_4.5.11_1_800x600_800
Popravilo in nadelava bolj direktne poti v zgornejm delu poligona, foto Mijo Kovačevič

Milan Domitrovič še opozarja: "Seveda pa je zato v zgornjem delu poti, kjer smo prestavili dve sidri, težavnost narasla, saj smo morali pot speljati bolj direktno. Ocene celotne poti ne bomo spreminjali, saj ne presega prejšnje ocene."

Težavnost učnega poligona ali zavarovane plezalne poti Gonažrjeva peč: D/ E.

Mijo Kovačevič dodaja: "Na koncu velja še poudariti, da težavnostna stopnja D/E ni za začetnike, saj zahteva že razvito plezalsko tehniko, nekaj vzdržljivostne kondicije in tudi moči. Se pravi, uspešno preplezane ferate nižjih težavnosti. Umetnih pomagal, razen jeklenice, v Gonžarjevi peči ni! Prav tako toplo priporočamo uporabo plezalnikov in tretje popkovine, za manj vešče pa dodatno varovanje z vrvjo. Na voljo sta urejeni sidrišči nad ključnima mestoma. Padci v težkih feratah so vse prej kot ne-nevarni. Uspešno in predvsem previdno plezanje!"

Več o učnemu poligonu Gonžarjeva peč
.

Pripravila Zdenka Mihelič
https://www.pzs.si/novice.php?pid=5794 4. 3. 2021