PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 20. junij 2011, ob 0. uri

2. DAN MENINE - srečanje prijateljev Menine in ljubiteljev narave

Vabimo Vas, da se

v SOBOTO, 25. JUNIJA 2011, udeležite

2. DNEVA MENINE - SREČANJA PRIJATELJEV MENINE IN LJUBITELJEV NARAVE

menina3_680_02 menina14_608_01

Program prireditve:
7.00 pohod iz Črnivca do Pl. doma na Menini (ob 6.30 zbirno mesto na AP v Gornjem Gradu in avtobusni prevoz do Črnivca)

11.00 maša pri kapeli na Menini

13.00 kulturni program in otvoritev informativne table pri Pl. domu na Menini

13.30 aktivnosti družabne in izobraževalne narave

Lepo vabljeni vsi, ki radi zahajate na Menino, ste radi v lepi in ohranjeni naravi ter dobri in sproščeni družbi. Naredili bomo nekaj dobrega zase in za naše potomce, za katere je prav, da jim zapustimo Menino takšno, da jo bodo tudi oni z veseljem obiskovali.

Menina nam daje več, kot se zavedamo, je vedno zanimiva in nas vedno sprejme, zato jo z obzirnostjo in spoštovanjem obiskujmo - na svidenje na Menini.

Lep pozdrav!

Planinsko društvo Gornji Grad in Pašna skupnost Gospodnje Globače

V sodelovanju z:
Občina Gornji Grad, Zavod za varstvo narave - območna enota Celje, Zavod za gozdove Slovenije - območna enota Nazarje, Kulturno društvo Bočna - moški pevski zbor , Društvo kmečkih žena Zgornje Savinjske doline, Lovska družina Gornji Grad, Čebelarska družina Gornji Grad, Gobarsko društvo Ajdovec, Savinjsko gozdarsko društvo Nazarje.

Predstavitev namena in vsebine prireditve:
Pred petimi leti (l. 2006) je odsek za varstvo gorske narave Planinskega društva Gornji Grad ob takratni 10. obletnici protesta proti radarjem na Menini organiziral prvi Dan Menine z namenom opozoriti javnost na večstranski pomen Menine ter doseči čim bolj usklajeno rabo in sodelovanje med različnimi uporabniki Menine.

Z istim namenom smo leto kasneje (l. 2007) organizirali javni posvet o Menini na katerega smo povabili vsa, društva, združenja, organizacije, zavode, lokalne skupnosti itd., ki so na kakršenkoli način povezani z Menino. Posvet je bil dobro obiskan, podane pa so bile tudi usmeritve in zaključki, med katerimi je najpomembnejši ta, da bomo udeleženci posveta v prihodnosti aktivno medsebojno sodelovali.

Letošnji Dan Menine pripravljamo v soorganizaciji s pašno skupnostjo Gospodnje Globače in sodelovanju z različnimi društvi, zavodi in organizacijami, zato bo prireditev vsebinsko zelo pestra in bo lahko vsakdo našel kaj primernega zase.

S smeri Črnivca do planinskega doma bo organiziran pohod namenjen širši javnosti (vsak udeleženec pohoda bo prejel brezplačno malico in pijačo), osrednji dogodek dneva pa bo otvoritev nove informativne table pri planinskem domu, na kateri bodo predstavljene naravne znamenitosti Menine.

Za spremljajočim kulturnim programom, ki ga bodo popestrili pevci moškega pevskega zbora kulturnega društva Bočna, in nekaterimi nagovori, se bodo odvijale naslednje aktivnosti:

- prikaz pokanja z biči, razstava gob, zdravilnih zelišč, čebelarjenja in čebelarskih izdelkov, predstavitev značilnosti in pomena divjega petelina, razstava različnih plakatov o Menini, ponudba domačih izdelkov, družabne delavnice za otroke, spust v udorno jamo Jespa, tekmovanje v metu gojzarja itd.

Za dodatne informacije pokličite:
Lojze Gluk,
PD Gornji Grad - načelnik odseka za varstvo gorske narave (041 354 693)

https://www.pzs.si/novice.php?pid=5953 25. 2. 2021