PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


Člansko zavarovanje krije tudi reševanje nepoškodovanega soplezalca v navezi s poškodovanim, če pride do nesreče na gorskem terenu, od koder nepoškodovani plezalec sam ne bi mogel varno nadaljevati poti. Kaj to pomeni v konkretnih primerih:

a) Poškodovani plezalec je A član, nepoškodovani soplezalec ni član PZS in nima drugega zavarovanja. Ali vse stroške reševanja lahko krije kritje poškodovanega člana (do zavarovalne vsote 25.000 €)?
Ker zavarovanje krije tudi nepoškodovanega člana v navezi s poškodovanim (ki je član), je tukaj kritje za oba do višine zavarovalne vsote v pogodbi za tip članstva, ki ga ima poškodovana oseba.

b) Plezalca sta oba B člana. Poteka reševanje, kjer rešijo poškodovanega in nepoškodovanega. Stroški reševanje znesejo 5000 €. Ali lahko stroške nad 3000 €, ki so vključeni v B članarino, krije zavarovanje drugega, nepoškodovanega soplezalca, ki je tudi član B?
V kolikor je tudi nepoškodovana oseba v življenjski nevarnosti se smatra, da sta zavarovana oba vsak do svoje zavarovalne vsote. V kolikor nepoškodovana oseba ni v nevarnosti velja reševanje tudi nepoškodovanega soplezalca v navezi s poškodovanim in so kriti stroški za reševanje obeh oseb do zavarovalne vsote poškodovane osebe, v konkretnem primeru do 3000 €.
https://www.pzs.si/faq.php?pid=60 23. 1. 2022