PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


Ali člansko zavarovanje krije tudi reševanje nepoškodovanega soplezalca v navezi s poškodovanim, če pride do plezalne nesreče in če nepoškodovani plezalec sam ne more varno sestopiti?

Da, člansko zavarovanje krije tudi reševanje nepoškodovanega soplezalca, če tudi ta ni član. Navajamo dva primera.
  • a) Poškodovani plezalec je A član, nepoškodovani soplezalec ni član PZS in nima drugega zavarovanja. Ali vse stroške reševanja lahko krije kritje poškodovanega člana (do zavarovalne vsote 25.000 €)?
    Ker zavarovanje krije tudi nepoškodovanega člana v navezi s poškodovanim (ki je član), je tukaj kritje za oba do višine zavarovalne vsote v pogodbi za tip članstva, ki ga ima poškodovana oseba.

  • b) Plezalca sta oba B člana. Poteka reševanje, kjer rešijo poškodovanega in nepoškodovanega. Stroški reševanje znesejo 5000 €. Ali lahko stroške nad 3000 €, ki so vključeni v B članarino, krije zavarovanje drugega, nepoškodovanega soplezalca, ki je tudi član B?
    V kolikor je tudi nepoškodovana oseba v življenjski nevarnosti se smatra, da sta zavarovana oba vsak do svoje zavarovalne vsote. V kolikor nepoškodovana oseba ni v nevarnosti velja reševanje tudi nepoškodovanega soplezalca v navezi s poškodovanim in so kriti stroški za reševanje obeh oseb do zavarovalne vsote poškodovane osebe, v konkretnem primeru le do 3000 €.
https://www.pzs.si/faq.php?pid=60 28. 9. 2023