PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 7. julij 2011, ob 0. uri

Vabilo na planinski izlet na Visoko Ponco (2274 m)

Kdaj: 16. 07. 2011
Vodnik: Boštjan Gačnik

Zborno mesto je ob 05. uri pred pošto na Igu.

Z avtomobili se bomo podali v severovzhodno Italijo do Belopeških jezer. Od zgornjega jezera se bomo napotili po udobni mulatjeri v smrkovem gozdu do koče Luigi Zacchi (1380 m). Od tu naprej se pot najprej počasi potem pa strmo med ruševjem vzpenja do prve skalne zapore visoke približno 30 m. Seveda jo premagamo s pomočjo debele jeklenice. Na naši poti bo še nekaj skalnih pragov in strmih prečk, ki jih bomo vse premagali s pomočjo klinov in jeklenic, ki so lepo in varno vpete v skalo.

Skupaj predviden čas vzpona je 4,5 h in spusta 4 h.

Premagati bo treba 1350 m višine od tega je nekje 300 m plezalnega dela z jeklenicami in pletenicami (zajlami).

Povratek na Ig pričakujemo v večernih urah.

Pot je zelo zahtevna in primerna za planince z nekaj kondicije in nekaj malega izkušenj. Na naši poti se bomo srečali z zelo strmimi in izpostavljenimi skalnimi pragovi in stenami, ki so dobro zavarovani z jeklenicami in klini.

S seboj potrebujete dobro planinsko obutev in oblačila (za vročino, kakšno kapljo dežja in tudi za morebitno nenadno ohladitev), rezervne suha oblačila v nepremočljivi vrečki, zaščitno čelado, varovalni pas, samovarovalni komplet, čelno svetilko, nekaj malega za prigriznit, osvežilno pijačo in manjši komplet prve pomoči.
Priporočam tudi, da vzamete s seboj zaščitna sončna očala in zaščitno kremo za sonce, zložljive pohodne palice, pokrivalo za glavo in nekaj malega eurov.

Zaščitno varovalno opremo si lahko sposodite na društvu po veljavnem ceniku.

Cena za člane PD Krim je 10 eurov. Cena za nečlane je 15 eurov. Prevoz se plača posebej osebi, ki bo vozila.

Prijave sprejemam do ponedeljka dopoldne in sicer na e-mail bostjan@iskAAdventure.si ali pa na gsm 041 638 616.

https://www.pzs.si/novice.php?pid=6004 12. 8. 2020