PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 3. oktober 2011, ob 0. uri

NOVA APLIKACIJA za načrtovanje planinskih izletov

Spoštovane planinke, planinci,
pred vami je nova aplikacija za načrtovanje planinskih izletov, ki poleg registra planinskih poti vsebuje vse planinske koče, zavetišča in bivake. V kratkem pa bodo dodane tudi lokacije helidromov v gorskem svetu, slapov in slovenskih plezališč. Za podlago smo uporabili nove ortofoto karte, vse skupaj pa deluje na 3D bazi.
Poleg omenjenega je vanjo integriran tudi iskalnik poti po principu Google zemljevidov, ki vam na izbrane zahteve poda priporočene izlete. Vse planinske koče so povezane z bazo podatkov na naši spletni strani do katerih lahko pridete ob kliku na izbrano kočo.

Aplikacija je nastala s finančno pomočjo Ministrstva za gospodarstvo RS in Evropskih skladov za regionalni razvoj, projekt pa smo poimenovali Povečanje prepoznavnosti in uporabe slovenskih planinskih poti in planinskih koč.
logotip_EUlogotip_MG
logotip_PZS

logotip_STO

NAMESTITVENI PROGRAM, ki deluje v okoljih Windows, OSX in Linux, najdete s klikom na ikono poimenovano Sprehodite se po planinskih poteh (na prvi strani spletne strani PZS ali tu spodaj). Za delovanje potrebujete aktivno internet povezavo in nameščeno Javo (http://www.java.com/en/download/index.jsp), v kolikor te še nimate. Programu dovolite tudi prehod preko požarnih vrat, ko vas bo za to "vprašal".

TopHikingAlps_PZS_banner_splet_objava

PREDNOSTI aplikacije GAEA+ pred ostalimi je, da deluje na ortofoto bazi s 3D vizualizacijo in da je aktivno povezana z našo spletno stranjo, kar pomeni, da imate ves čas osvežene podatke planinskih koč in planinskih poti. Predvsem pa, da je brezplačna. V njej lahko po želji načrtujete izlete, raziskujete Slovenijo s pomočjo kvalitetnih ortofoto kart, pregledujete višinske profile poti in si ustvarite sliko zahtevnosti določene poti, ki so rangirane po obstoječi zahtevnosti: lahke planinske poti (rumena barva), zahtevne (oranžna barva) in zelo zahtevne (rdeča barva) planinske poti. Pot si lahko posnamete z orodjem "novo potovanje" ali pa si jo preprosto prenesete v svojo GPS napravo.

Seveda vas ob tem tudi opozarjamo, da so mogoča določena odstopanja od realnosti in kot pri vsakih tovrstnih aplikacijah velja previdnost ob realni uporabi na terenu. Aplikacijo bomo v prihodnje še razvijali in ji dodajali določene uporabniške možnosti. Ob tem so dobrodošle vse vaše sugestije in opažanja. Veseli bomo tudi, da nam sporočite morebitne napake. Vaša opažanja nam sporočite na e- naslov: 3dplaninskepoti@pzs.si.

V kolikor imate težave pri nameščanju aplikacije in z samim delom v njej, se lahko obrnete na Matjaža Šerkezija (041 663 446) ali na e- naslov: 3dplaninskepoti@pzs.si. Z veseljem vam bomo pomagali.

V kratkem bomo pripravili tudi navodila za uporabo in uporabniški film, ki vam bosta v pomoč.

Želimo vam prijetno raziskovanje slovenskega planinskega sveta in ob tem ne pozabite, da je to najlepše početi v naravi. Še posebej v čudovitih jesenskih dneh.

Lep planinski pozdrav,
Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS

https://www.pzs.si/novice.php?pid=6282 8. 2. 2023