PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 6. oktober 2011, ob 0. uri

Odprava El Capitan 2011

Odprava El Capitan 2011, ki jo sestavljata izkušena alpinista in plezalca Luka Krajnc (Alpinistični odsek Celje-Matica) in Nastja Davidova (Alpinistični odsek Ljubljana-Matica), je podprta s strani Planinske zveze Slovenije na pot odšla 20. septembra 2011 in se vrača 23. novembra 2011. Njun glavni cilj je prosta ponovitev smeri Golden Gate 5.13b (8a oz IX+/X-) 1000 m v El Capitanu.
O zanimivosti glavnega cilja je Luka dejal, da je cilj zanimiv predvsem »zaradi težavnega prostega plezanja s tradicionalnim varovanjem v veliki skalni steni«.

Druge smeri, v katerih bosta plezala, pa so »razne težje smeri v dolini Yosemitov in v Tuolumne Meadows. Regular route- Half dome 5.12b, 600m; West face-Leaning tower 5.13a A0, 400 m ...,« je razložil Luka.

V tamkajšnjem področju zagotovo ni težko najti izzivov, saj obstaja več kot 100 tehničnih smeri, različnih težavnosti (A1 do A5) od tega 14 splezanih prosto, težavnosti od 5.12d (7c oz. IX) do 5.14+ ( 8c oz XI).

O trenutnem poteku nam je Luka pisal: »Trenutno se nahajava v Yosemitih, kjer se ponovno privajava na granit. Vreme je malce manj stabilno kot po navadi, a zaenkrat vseeno precej vroče. Po odhodu iz doline, nekje konec oktobra imava namen obiskati se Bishop, Indian Creek in Redrockse. Zaenkrat sva plezala v plezališčih po dolini in nekaj daljših smeri, ko pa se malce ohladi pa imava v planu poizkusiti v eni izmed prostih smeri v El Capitanu, najverjetneje Golden Gate.«

Da sta Luka in Nastja odlično pripravljena, dokazujejo letošnji odlični vzponi. Med njimi zagotovo izstopa Lukova Bellavista v severni steni Zahodne Cine v italijanskih Dolomitih. Bellavista je bila prva smer v alpskih stenah, ki je dobila oceno 8c, toda najprej je bila preplezana tehnično in pozimi. Luki Krajncu je 21. avgusta uspel četrti prosti vzpon po Bellavisti na način, kot je danes v veljavi: v enem dnevu in s plezanjem vsakega raztežaja v vodstvu.

Luka_Krajnc_Bellavista_foto_Urban_Golob__800x600_
Luka Krajnc v Bellavisti, foto Urban Golob
Nastja_DAvidova2_osebni_fotoarhiv__800x600_
Nastja Davidova, foto osebni arhiv

Po dvomesečnem plezanju v yosemitski dolini se Luka odpravlja še v visoke stene venezuelskega pragozda.

Trajanje odprave El Capitan 2011: od 20. septembra do 23. novembra 2011.

Potek odprave, ki jo je podprla Planinska zveza Slovenije, bomo spremljali na naši spletni strani, kjer boste lahko prebrali sporočila članov in vodje odprave.

Pripravila Zdenka Mihelič
https://www.pzs.si/novice.php?pid=6288 21. 6. 2021