PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 29. oktober 2011, ob 0. uri

Obnovljen Bivak v Kočni

Bivaku Iskra v Kočni je spomladi 2011 odneslo streho. Obnova, znašala je 7500 evrov, je bila izpeljana do konca septembra. Prihodnje leto bo 60-letnica postavitve bivaka.
Planinsko društvo Iskra Kranj že vrsto let vzorno upravlja z bivakom Iskra (1952 m) na Plesni pod ostenjem Kočne, ki mu je letos pozimi ali spomladi odneslo streho. Prva poročila oziroma slike bivaka brez strehe so se pojavile že maja, kdaj točno je prišlo do poškodbe, pa se lahko le ugiba.

Bivak so z veliko dobre volje in vztrajnostjo prostovoljcev leta 1952 postavili Iskraši, člani prvega planinskega društva tovarne Iskra v Kranju. »Tako izročilo smo dobili člani pozneje ponovno ustanovljenega planinskega društva Iskra. Veže nas velika moralna obveza do naših predhodnikov, ki so postavili ta bivak,« je ob tem povedal predsednik društva Emil Sekne. Prihodnje leto mineva tudi šestdeset let od njegove postavitve, zato bo društvo 8. septembra organiziralo 60. obletnico bivaka Iskra v Kočni.

bivak_v_kocni_brez_strehe1
Bivak pred obnovo (to pomlad je ostal brez svoje
pločevinaste strehe), foto: Milan Čelik

Bivak_v_Kocni__800x600_
In bivak po obnovi, foto arhiv Franca Markiča
(še več slik poteka obnove si oglejte v fotogaleriji)

Kmalu po novici o poškodbi je stekla akcija sanacije bivaka. Pred obnovo je gospodarski odsek PD Iskra organiziral ekipo, ki je streho bivaka zaščitila s plastično ponjavo, saj niso želeli, da bi ga preveč namočilo. Po razgovorih s Planinsko zvezo Slovenije, Planinskim društvom Kranj, markacisti in ljubitelji bivaka so se v društvu odločili, da bo sanacijo izpeljal klepar Franc Markič, predvsem pa navdušen alpinist in reševalec. Celotna obnova je trajala tri mesece, konec septembra pa so bila dela na bivaku zaključena. »Bivak je popolnoma saniran in bo tak tudi ostal. Je odprtega tipa in je prepuščen v uporabo vsem planincem, ki naj zanj vzorno skrbijo,« je poudaril predsednik Sekne. Stroški obnove znašajo skupaj z delom, materialom in helikopterskimi prevozi okoli 7500 evrov.

Zasluge za hitro obnovo ima v prvi vrsti PD Iskra Kranj, pri obnovi pa so z delom ali finančnimi sredstvi pomagali tudi Jože Ošlak, Rudi Lanz, Helikopterska enota slovenske vojske, PZS, PD Kranj, Tovarna Iskra - Industrija sestavnih delov in Občina Kranj, za kar se jim društvo najlepše zahvaljuje.

Polona Pegan,
vodnica pripravnica pri PD Iskra Kranj

https://www.pzs.si/novice.php?pid=6360 20. 2. 2024