PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 19. november 2011, ob 0. uri

7. strokovni posvet GORE IN VARNOST opozoril na podcenjen pomen preventive

Danes je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije na Igu potekal 7. strokovni posvet Gore in varnost, ki so ga pripravili Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna zveza Slovenije in Odbor Gore in varnost v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
Posveta se je udeležilo 43 udeležencev, ki so lahko poslušali 11 predstavitev domačih in tujih strokovnjakov v treh tematskih sklopih Nesreče v gorah, Varnost v gorah ter Gore in zdravje. Uvodno vabljeno predavanje je imel Reinhold Dörflinger, častni predsednik Gorske reševalne službe Avstrije, ki je predstavil avstrijski program in preventivne ukrepe, s katerimi dosegajo različne ciljne skupine obiskovalcev. V Avstriji je bilo v letu 2010 6722 nesreč, v katerih je umrlo 170 ljudi. Med vzroki za gorniške nesreče s smrtnim izidom pa že nekaj let prevladuje srčna kap.

Posvet, ki je spomnil na bližajočo se 100. obletnico ustanovitve gorske reševalne službe na Slovenskem, je opozoril na podcenjen pomen preventive, za katero tudi v Sloveniji ni sistemskega denarja. Ugotovitve in izkušnje domačih strokovnjakov z različnih področij delovanja (od učiteljev, športnih pedagogov, geografov, meteorologov, zdravnikov, reševalcev in izvajalcev gorniških programov) so enotne v sporočilu, da je glede na vedno večje število obiskovalcev gora in vedno večje število gorskih nesreč treba trajno zagotoviti učinkovit sistem gorniškega usposabljanja, ozaveščanja ter izmenjavo in pretok znanja, ki je edino zagotovilo za varnejše gibanje v gorah. Eden takšnih pilotnih projektov, ki bo poskusno startal že v tej zimi, pa je terensko opazovanje in zajemanje podatkov za pripravo opozoril o stopnji nevarnosti zaradi snežnih plazov, pri katerem sodelujejo Agencija RS za okolje, Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU, Gorska reševalna zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije in Uprava RS za zaščito in reševanje.

Gore_in_varnost2011_19_11_11_foto_Vladimir_Habjan__25___1280x768_
7. strokovnega posveta Gore in varnost se je udeležilo 43 udeležencev, foto Vladimir Habjan

Dodatne informacije:
Zdenka Mihelič, predstavnica PZS za odnose z javnostmi. T: +386 41 222 358, E: zdenka.mihelic@pzs.si.

Vabilo in program.

https://www.pzs.si/novice.php?pid=6416 12. 8. 2020