PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 23. november 2011, ob 0. uri

Življenje pod Triglavom in Sfinga v Gorici navdušila

V petek, 18. novembra, sta Slovensko planinsko društvo Gorica in Planinska zveza Slovenije v Slovenskem višješolskem centru v Gorici odprla razstavo Življenje pod Triglavom, ob tem pa je bil, tako kot v Trstu in na Reki, predvajan filma Sfinga.

Na odprtju razstave v Avditoriju slovenskega višješolskega središča se je zbralo veliko prijateljev gora in ljubiteljev planinskega filma.

V uvodu je vse navzoče, med njimi je bil tudi predsednik Goriške sekcije CAI Maurizio Quaglia, pozdravil predsednik Slovenskega planinskega društva Gorica Marko Lutman, ki je bil vesel, da se je razstava ustavila tudi pri njih, saj društvo letos praznuje 100-letnico Goriške podružnice Slovenskega planinskega društva. Razstavo skupaj s filmom so vključili tudi v sklop praznovanja ob tem visokem jubileju.

V imenu Planinske zveze Slovenije je na odprtju vse nagovoril koordinator PZS za slovenska planinska društva in slovenske planince v zamejstvu France Benedik. Poudaril je namen razstave, ki s svojim širokim spektrom dejavnosti in predstavitve kar vabi v kraljestvo Zlatoroga, pomen povezovanja Planinske zveze Slovenije z mednarodnimi planinskimi organizacijami, predvsem pa s planinskimi društvi doma, v zamejstvu in po svetu. SPD Gorica je še enkrat čestital za visoki jubilej, v znak sodelovanja in v spomin na odprtje razstave pa jim ob tej priložnosti podaril knjigo Slovensko planinstvo.

Kustosinja Slovenskega planinskega muzeja Elizabeta Gradnik je predstavila začetke Goriške podružnice, ki so bili zapisani v Planinskem vestniku in so danes pomemben zgodovinski zapis. Vse obiskovalce je povabila tudi v Mojstrano, k njim v muzej, da si zgodbo, predmete in zapise o zgodovini slovenskega planinstva pogledajo še podrobneje. Zdenka Mihelič, predstavnica PZS za odnose z javnostmi, pa je predstavila film Sfinga.

Po ogledu razstave so si vsi zbrani ogledali še film Sfinga, ki je gledalce, prišli so tako iz slovenskih obmejnih krajev kakor tudi iz Italije, zelo navdušil.

Razstavo, ki jo sofinancira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, je pripravila Planinska zveza Slovenije v sodelovanju s Slovenskim planinskim muzejem. Na razstavi se predstavljajo tudi organizacije in institucije, prisotne v slovenskem gorskem svetu: Triglavski narodni park, Gorska reševalna zveza Slovenije, Slovenski planinski muzej in Alpska konvencija.

Razstava »Življenje pod Triglavom« bo v Gorici na voljo za ogled v času odprtosti slovenskega višješolskega središča do petka, 2. decembra 2011.

Besedilo in fotografije Zdenka Mihelič
----------------------------------------------------

Več o razstavi in filmu Sfinga - vabilo na odprtje (Gorica).

https://www.pzs.si/novice.php?pid=6427 19. 7. 2024