PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 15. december 2011, ob 0. uri

Odprtje razstave ob 60-letnici SPD Bariloche

V četrtek, 8.12. 2011, so v prostorih Slovenskega planinskega muzeja odprli priložnostno razstavo ob 60-letnici ustanovitve SLOVENSKEGA PLANINSKEGA DRUŠTVA BARILOCHE IZ ARGENTINE.

Razstava je obogatena s fotografsko razstavo Franceta Urbanije. Dogodek je Slovenski planinski muzej pripravil v sodelovanju s Svetovnim slovenskim kongresom. Predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič je razstavo tudi odprl. Program ob odprtju so oblikovali dolgoletni podpredsednik SPD Bariloche Boris Kambič, ki je predstavil delo društva in življenje slovenske skupnosti v Argentini in obenem prebral pozdravno pismo njihovega predsednika Milana Magistra; navzoče je pozdravil podpredsednik Planinske zveze Slovenije Tone Tomše; dr. Stanko Klinar je spregovoril o njihovi bogati literarni dejavnosti; za kulturni program so poskrbeli Tone Kuntner z recitacijami ter Marko in Mojca Jerman s charangom in violino - slednja sta sin in vnukinja enega od ustanoviteljev SPD Bariloche in dolgoletnega predsednika Franceta Jermana. Franceta Urbanijo in njegove fotografije, ki so nastale ob obisku Bariloch leta 1996, pa je predstavila kustosinja Slovenskega planinskega muzeja Elizabeta Gradnik. Med gosti je bil tudi župan občine Kranjska Gora Jure Žerjav.

Odprtja razstave se je udeležilo več kot sto obiskovalcev, med njimi so bili mnogi, ki so se po osamosvojitvi Slovenije iz Argentine vrnili v domovino.

Razstavo spremlja powerpoint predstavitev društva, ki ne praznuje le 60-letnice obstoja temveč tudi 50 let delovanja slovenske osnovne šole Jakoba Aljaža, ki deluje v njegovem okviru. Možen je tudi nakup knjige V kraljestvu kondorjev in neviht, ki jo je leta 2001 ob polstoletnici andinizma slovenskih izseljencev v Argentini izdala Celjska Mohorjeva družba.

Razstava bo na ogled do 12. februarja 2012.

Vir: Slovenski planinski muzej

https://www.pzs.si/novice.php?pid=6495 24. 2. 2024