PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 3. januar 2012, ob 0. uri

Klemnu Bečanu 8c, Domnu Škoficu 8b+ na pogled v Španiji

Friko.si: Španija je bila ob zaključku leta zelo obiskana plezalna destinacija, kar se tiče slovenskih športnih plezalcev. Nekateri so plezali v okolici Barcelone, drugi pa v bližini Malage.
Klemen Bečan se je pred novim letom zadrževal v okolici Malage, kjer mu je v plezališču Archidona uspelo preplezati smer A Vista, 8c na pogled. Gre za njegovo drugo smer te težavnosti, ki mu jo je uspelo preplezati na ta način. Po Klemnovem komentarju na profilu FB sodeč ostaja še nekaj časa v Španiji in obljublja še kakšen težji vzpon.

Domen Škofic je nadaljeval odlično serijo vzponov v plezališčih blizu Barcelone. Na zadnji dan starega leta mu je uspel najtežji. V plezališču Siurana je bil na pogled uspešen v smeri Kalea Borroka, 8b+. Gre za njegovo drugo smer te težavnosti, ki mu jo je uspelo preplezati na pogled. Svoj dosežek je na profilu 8a.nu komentiral nekako takole: "Popoln zaključek leta! Poizkusil sem tudi v La Rambli in jo preplezal v 6 delih. Pa naslednjič!" Ob zaključku plezalnih "počitnic" v Španiji je preplezal še eno 8a na flash in eno 8a z rdečo piko. Naj še dodamo, da je v zadnjih desetih dneh preplezal 7 smeri z oceno 8a ali več, od tega pa so bile po ena 8b+, 8b in 8a+ preplezane celo na pogled, kar je po približno tri tedenski plezalni pavzi res lep dosežek.

Tudi ostali plezalci so v Španiji nadaljevali z nizanjem težkih vzponov. Urban Primožič je z rdečo piko preplezal smer Kalea Borroka, 8b+. Poleg tega je z rdečo piko preplezal še smer Anemone Nipapa, 8a, na pogled pa je bil uspešen v smeri Ya os Vale, 7c, vse v Siurani. Gregor Vezonik je bil v istem plezališču uspešen v smeri Migranya, 8b+ (R.P.). Svoje vzpone v Španiji sta stopnjevala tudi Miha Jarm in Rajko Zajc. Jarm je "na flash" preplezal smer Transilvania, 8a. Gre za njegovo najtežjo smer, ki mu jo je uspelo preplezati "na flash". Poleg tega je na pogled uspel še v smeri Sudoku, 7c (vsi vzponi so bili opravljeni v plezališču Margalef). Rajko Zajc je zadnje najboljše vzpone preplezal v Siurani. Na" flash" je bil uspešen v smeri Mar de Boira, 8a, poleg tega pa je uspel še v dveh smereh z oceno 7c na pogled, in sicer v smereh Echo in Tagedibe. Odlično je svoj "španski niz" zaključil tudi Janez Miklavč, saj je bil ob velikem številu preplzanih smeri sedme težavnostne stopnje na pogled, na enak način uspešen še v smeri Trainspoting, 8a (plezališče El Chorro).

Vir: Friko.si, objavil Jernej Peterlin

Povezani novici:
- Mina Markovič 8b na pogled
- Domen Škofic v Španiji do 8b na pogled

https://www.pzs.si/novice.php?pid=6528 15. 4. 2024