PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 19. januar 2012, ob 0. uri

SP v lednem plezanju 2012 - Tjaša in Janez dobro v Cheongsongu, Koreji

V soboto in nedeljo, 14. in 15. januarja 2012, se je v korejskem Cheongsongu odvila prva tekma za letošnji svetovni pokal v tekmovalnem lednem plezanju UIAA. Slovenske barve sta z uspešnimi nastopi dobro zastopala Tjaša Kosič in debitant Janez Svoljšak.

Tjaša Kosič, ki se je tekme v Južni Koreji udeležila prvič, je v težavnosti zasedla 22. mesto. V hitrostni tekmi se je med dominantno rusko ekipo, ki ni puščala presenečenj, uvrstila v polfinale in zasedla odlično 9. mesto. Janez Svoljšak je s to tekmo debitiral na tekmah svetovnega pokala v lednem plezanju in zasedel 33. mesto v težavnosti, kar je med 67 uvrščenimi tekmovalci v težavnosti tudi zelo dober rezultat.
Slovenijo pa lahko rečemo, sta Tjaša in Janez res dobro zastopala in od njiju lahko tudi v nadaljevanju sezone gotovo računamo na rezultate. Tjaša je lansko sezono, ko je debitirala na tekmah svetovnega pokala, v težavnosti skupno dosegla 17. mesto, v hitrosti pa 8. Tak začetek sezone je Tjaši, pa tudi Janezu, gotovo dal novega elana.

Marta Svoljšak je zbrala Tjašine in Janezove vtise: »Tekmovalca sta bila z organizacijo tekme zelo zadovoljna, saj je bila na vrhunskem nivoju. Pogoje dela, treninga in možnosti sta lahko primerjala z ekipami in tekmovalci svetovnega ranga. Pred začetkom tekmovanja je vedno napetost povečana, na tekmi pa sta se osredotočila na nalogo in kasneje tudi analizirala svoja nastopa in si zadala cilje za naprej.«

Tekma v težavnosti je bila sicer polna presenečenj, saj se lanski zmagovalec v Cheongsongu in zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti 2012 Markus Bendler iz Avstrije po kvalifikacijah ni uvrstil v nadaljnje tekmovanje. Toliko bolj gotovo pa se je ponovno odrezal lanski in zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti Rus Maxim Tomilov, ki je vse tri smeri - kvalifikacijsko, polfinalno in finalno - preplezal do vrha. V ženski konkurenci je lanska zmagovalke te tekme Maria Tolokonina obtičala v polfinalu, zmagala pa je Italijanka Angelika Rainer. V hitrosti ni bilo presenečenj, premočno so dominirali Rusi in Rusinje, le imena so se malo pomešala.

Na tekmi za svetovni pokal je nastopilo največje število lednih plezalcev do sedaj, kar je za tekmovalce pomenilo konkurenco na najvišjem nivoju. V težavnosti je namreč tekmovalo 107 tekmovalcev, od tega 67 moških in 40 žensk, skupaj iz 24 različnih držav. Tekmo je zaznamovala ruska ekipa s 27 tekmovalkami in tekmovalci. Za Korejo je nastopilo 38 lednih plezalcev, saj je tekma štela tudi za azijski pokal. 

Organizacija tekmovanja je lahko odličen zgled ostalim prirediteljem tekem lednega plezanja za svetovni pokal.

SP_Cheongsong_Koreja_14_15_1_2012_foto_Marta_Svoljsak_ekipe_mala 
Slovenska ekipa v Južni Koreji - Tjaša Kosič (druga z desne), Janez Svoljšak (tretji z desne), Andrej in Jasna Pečjak (drugi in tretja z leve), foto arhiv Marte Svoljšak

Tekmo so sodili trije sodniki: Jasna Pečjak (SLO), Israfil Ashurly (AZB) in Kim Jaewoog (KOR). Predsednik sodniške žirije Andrej Pečjak (SLO) je poskrbel, da je sojenje potekalo korektno in zelo profesionalno.

Predsednik sodniške žirije Andrej Pečjak, sicer tudi delegat UIAA in predstavnik PZS v Komisiji za ledno plezanje UIAA, je po koncu tekme strnil tudi svoje vtise: »Kar se naju z Jasno tiče, je tekma potekala odlično, Korejci pa so pokazali, da znajo organizirati tak dogodek praktično brez pomanjkljivosti. Začetek sezone je pokazal premoč Ruskih plezalcev, ampak prepričan sem, da ne bo trajala dolgo. Azijci so se prebudili tudi pri hitrostnem plezanju, seveda pa v enem letu niso mogli doseči Rusov, čeprav so že prišli skoraj do finalistov. Glede na to, da je "hitrost" zagrabila tako tekmovalce kot tudi publiko, bo ruski primat prihodnje leto verjetno prvič po dolgem času na preizkušnji. 
Tudi število vseh tekmovalcev, ki je na koncu pristalo na 117, je pokazalo, da ta šport ne zamira, čeprav nam zamrznjene slapove pobirajo klimatske spremembe. Tukaj je še kar nekakšna zima, čeprav so temperature podnevi nad ničlo.«

REZULTATI - Cheongsong, težavnost 
(Vir: UIAA)
 
PDF moški (116,49 KB)
1. Maxim Tomilov (RUS)
2. Alexey Tomilov (RUS)
3. . Hee Yong Park (KOR) 
33. Janez Svoljšak (SLO)
Skupaj uvrščenih: 67 tekmovalcev.
 
PDF ženske (113,16 KB)
1. Angelika Rainer (ITA)
2. Anna Gallyamova (RUS) 
3. Lucie HROZOVA (CZE) 
22. Tjaša Kosič (SLO)
Skupaj uvrščenih: 40 tekmovalk.
REZULTATI - Cheongsong, hitrost
(Vir: UIAA)
 
PDF moški (117,43 KB)
1. Ivan Spitsyn (RUS)
2. Alexey Vagin (RUS)
3. Alexey Tomilov (RUS)
Skupaj 45 tekmovalcev.
 
 
PDF ženske (113,43 KB)
1. Viktoria Shabalina (RUS)
2. Maria Krasavina (RUS)
3. Nadezhda Gallyamova (RUS)
9. Tjaša Kosič (SLO)
Skupaj 22 tekmovalk.

Naslednja tekma se z uradnim odprtjem začne že danes, in sicer v švicarskem Saas Fee (19.-21. 1. 2012), ki vedno poskrbi za odlično organizacijo in vzdušje na tekmi. V Saas Fee odhajajo naslednji tekmovalci reprezentanti: Tjaša Kosič ter brata Matevž in Jernej Vukotič.

Več o letošnji slovenski reprezentanci v tekmovalnem lednem plezanju in tekmah svetovnega pokala v lednem plezanju UIAA 2012

Pripravila Zdenka Mihelič v sodelovanju z Marto Svoljšak

Povezana novica:
JUTRI prva tekma svetovnega pokala v lednem plezanju UIAA 2012.

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=6583 16. 10. 2021