PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 25. januar 2012, ob 0. uri

Izbrani NAJUSPEŠNEJŠI alpinisti in športni plezalci v letu 2011

Včeraj, 24. januarja 2012, so na Alpinistično plezalnem večeru v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah Planinska zveza Slovenije ter njeni Komisija za alpinizem in Komisija za športno plezanje PZS podelili priznanja najuspešnejšim alpinistkam in alpinistom ter športnim plezalkam in športnim plezalcem za leto 2011.

Številne prisotne na razglasitvi najuspešnejših je na začetku pozdravil podpredsednik Planinske zveze Slovenije Borut Peršolja. V nagovoru je zbrane povabil v navezo Planinske zveze Slovenije, ki združuje tako mlade, planince, turne kolesarje, pohodnike različnih starosti, ljubitelje gore, vse zasanjane iskalce gorskih lepot in doživetij, markaciste, vodnike ..., kot tudi alpiniste in športne plezalce. 

NAJUSPEŠNEJŠI v letu 2011 v ALPINIZMU
Strokovno komisijo za izbor najboljših in najperspektivnejših alpinistov so sestavljali: Andrej Štremfelj, Boris Lorenčič, Milan Romih, Peter Mežnar, Rok Blagus, Tadej Debevec, Tanja Grmovšek, Tone Škarja (Komisija za odprave v tuja gorstva PZS), Urban Golob ter Matej Kladnik in Miha Habjan (oba iz Komisije za alpinizem PZS). Ob vseh dosežkih naših alpinistov v letu 2011, ki jih je bilo zares obilo, je imela komisija zahtevno delo.

Načelnik Komisije za alpinizem PZS Miha Habjan je med drugim dejal: »Pohvaliti velja raziskovalni pristop posameznih alpinistov, ki plezajo nove smeri, opravljajo prve ponovitve v sezoni, mnogokrat tudi na račun dnevnega neuspeha. Takih alpinistov je bilo lani kar nekaj in mnogo smeri je bilo splezanih na visoki ravni (npr. Triglav - Sanjski Joža, Široka peč - Zimska direktna itn). Zlasti omenjeni smeri kažeta nov pristop sodobnega vrhunskega zimskega alpinizma v naših stenah in potrjujeta, da se ni treba izgovarjati na zimske razmere ter da se da s pravim pristopom preplezati marsikaj. Mnogi alpinisti prenašajo visok športno plezalni nivo v najtežje alpske smeri, iščejo nove linije za nove smeri ali iščejo smeri še brez prostih ponovitev. Vsekakor zelo spodbudno. Stopnička najtežje skalne alpinistične smeri se je lani dvignila na visokih X+/XI- (8c). S tem je bil postavljen nov mejnik v slovenskem alpinističnem skalnem plezanju. Odpravarski izkupiček v najvišja gorstva sta zaznamovali predvsem dve odpravi, Xuelian Feng (Kitajska) in Charakusa (Pakistan). Na obeh je bila preplezana vrhunska prvenstvena smer (v Xuelian North East in v K7 West).«

NAJUSPEŠNEJŠA ALPINISTKA v letu 2011 je Anastasija Davidova (AO Ljubljana-Matica). 
NAJUSPEŠNEJŠI ALPINIST v letu 2011 je Luka Krajnc (AO Celje-Matica). 
NAJPERSPEKTIVNEJŠI ALPINIST v letu 2011 je Luka Stražar (Akademski AO).
 
Podeljene so bile tudi nagrade za posebne dosežke v alpinizmu, prejeli so jih: Neda Podergajs (AO Ljubljana-Matica), Tina Di Batista (AO Ljubljana-Matica), Matic Obid (AO Nova Gorica), Nejc Marčič (AO Radovljica), Andrej Grmovšek (APD Kozjak Maribor), Tomaž Jakofčič (Akademski AO), in člani odprave Xuelian Feng za vzpon v Xuelian North East (člani odprave so prejeli skupno nagrado) Aleš Holc (AO Kamnik), Igor Kremser (Akademski AO) in Peter Juvan (Akademski AO).
------
O zadovoljstvu nad prejetim priznanjem in svojo sezono 2011 je najuspešnejša alpinistka Anastasija oz. Nastja, kot jo kličejo, Davidova razložila: »Zelo sem zadovoljna z letom 2011, s preplezanimi smermi in izbiro smeri. Mislim, da sem si postavila ravno prav težke izzive in jih uspela uresničiti. Seveda ostajajo tudi kakšni neizpolnjeni izzivi - kakšne težje smeri. Najbolj mi je ostalo v spominu plezanje v Dolomitih in El Capitana, kjer je plezanje zares nekaj posebnega. Najljubša lanska smer pa mi je Raz kortinških veveric (VIII+, 500 m) v Zahodni Cini (Italija).«
Luka Krajnc, najuspešnejši alpinist za 2011, ki je ob koncu leta skupaj z Maticem Obidom zelo uspešno plezal na odpravi v Venezueli, je po prejemu nagrade dejal: »S svojo lansko sezono sem zelo zadovoljen, uspel sem uresničiti skoraj vse svoje cilje, ki sem si jih zadal. To je najlepše za športnika. En mali cilj mi ni uspel, a na neuspehih se učimo; pomembni so, saj sicer ne bi znali ceniti svojih uspehov.« Svoje življenje je popolnoma podredil plezanju, iz lanskega leta pa mu je najbolj ostala v spominu smer Bellavista (8c,500 m) v Zahodni Cini (Italija).
Najperspektivnejši alpinist za 2011 Luka Stražar je bil zelo zadovoljen in vesel prejete nagrade, ki pa mu pomeni predvsem veliko vzpodbudo za nadaljnje delo. »Cilji za naprej zagotovo vključujejo tudi odpravo v Himalajo,« je povedal Luka, kam točno, pa zaenkrat ostaja še skrivnost.
 
NAJUSPEŠNEJŠI v letu 2011 v ŠPORTNEM PLEZANJU
Komisija za športno plezanje PZS je izbrala športne plezalce in plezalke, ki so s svojimi doseženimi uspehi izstopali iz povprečja. Med dekleti in fanti sta bila vnovič izbrana lanska najuspešnejša športna plezalca. Mina Markovič ima za sabo zares vrhunsko sezono, ki jo je začela in končala z zmago, je zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, bronasta s svetovnega prvenstva v kombinaciji, državna prvakinja v težavnosti in balvanih. Ob koncu leta pa je preplezala še smer z oceno 8b na pogled. Med dosežki plezalcev pa sta izstopali srebrni medalji s tekem svetovnega pokala v balvanih Klemna Bečana, bron pa mu je pripadel v končnem seštevku svetovnega pokala v kombinaciji. Izvrstno formo je potrdil v plezališčih. Je tudi prvi slovenski plezalec, ki je preplezal smer z oceno 8c na pogled.
 
NAJUSPEŠNEJŠA ŠPORTNA PLEZALKA v letu 2011 je Mina Markovič (PK 6b Ptuj).
NAJUSPEŠNEJŠI ŠPORTNI PLEZALEC v letu 2011 je Klemen Bečan (ŠPO Tržič).
 
Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih in za vzpone v naravnih plezališčih so prejeli: Natalija Gros (AO Kranj), Jernej Kruder (ŠPO Celje), Urban Primožič (PK Škofja Loka), Katja Vidmar (PK Škofja Loka) in Maja Vidmar( PK Škofja Loka).
 
Priznanja perspektivnim za rezultate na svetovnem mladinskem prvenstvu in evropski mladinski seriji ter za vzpone v naravnih plezališčih pa so prejeli: Martin Bergant ( PK Škofja Loka), Sergej Epih (PK Škofja Loka), Katja Kadič (ŠPK Andreja Kokalja), Rebeka Kamin (ŠPO Domžale), Julija Kruder (ŠPO Celje), Jera Lenardič (AO Kranj), Anže Peharc (ŠPO Tržič), Gašper Pintar (PK Škofja Loka), Jure Raztresen (PK Škofja Loka), Domen Škofic (ŠPO Radovljica), Tim Unuk (PK Laško), Gregor Vezonik (AK Ravne) in Izidor Zupan (ŠPO Celje).
 
Mina Markovič, naša najboljša tekmovalka v športnem plezanju in vnovič najuspešnejša športna plezalka leta je o ciljih v letu 2012 povedala takole: »V lanski sezoni smo že zelo veliko pokazali in težko je še kaj dodati, rezultati govorijo sami zase. Naj povem, da v plezanju še vedno zelo uživam in vidim še precej možnosti, kje ga lahko še izpopolnim. In to me žene naprej - dvigniti osebni nivo plezanja, kjer pa se mi zdi, je meja neskončna. Če bo šlo vse po načrtih, se obeta še ena zelo uspešna sezona tako v težavnosti kot v balvanih.« S treningi so že začeli, in sicer z lahkotnimi vzponi, kot pravi Mina, v Španiji, kjer je preplezala 11 smeri na pogled. Trenirala bo kot do sedaj pod vodstvom trenerja Romana Krajnika.
O dosežkih v športnem plezanju na tekmovanjih je najuspešnejši športni plezalec za leto 2011 Klemen Bečan povedal: »Sezona je bila uspešna, čeprav sem pričakoval še več, v svetovnem pokalu mi je zmanjkalo do stopničk v težavnosti. A pred nami je nova sezona, na katero smo se že začeli pripravljati.« Klemenovo uspešno plezanje v naravnih plezališčih z novo preplezano smerjo 8c na pogled pa zagotovo napoveduje še uspešnejšo letošnjo sezono.

Alpinistično plezalni večer je organiziralo Društvo za gorsko kulturo. Društvo je pripravilo tudi kulturni program, v katerem so kot napoved za 6. mednarodni festival gorniškega filma Domžale (2.-6. april letos) predvajali izbor zelo zanimivih kratkih filmov: Once Upon a Time in Paradies, Vertical Sailing Greenland, Plezalčev dnevnik: Rocklands.

Pripravila Zdenka Mihelič
 
Več o izboru z vsemi obrazložitvami ter vrhunskimi dosežki v alpinizmu in športnem plezanju za leto 2011 najdete tudi v PDF brošuri, izdani ob včerajšnji slovesnosti (1,04 MB).

PDF Obrazložitev izbora najuspešnejših alpinistk/alpinistov in športnih plezalk/plezalcev (125,55 KB)
https://www.pzs.si/novice.php?pid=6603 25. 1. 2022