PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


ponedeljek, 30. januar 2012, ob 0. uri

Razstava Nova gorska koča Monte Rosa SAC

Slavnostno odprtje razstave Nova gorska koča Monte Rosa bo v sredo, 1. februarja 2012 ob 19. uri v Vetrinjskem dvorcu na Vetrinjski 30 v Mariboru.

Razstavo bo v Mariboru v okviru programa Maribora 2012, Evropske prestolnice kulture, odprl Veleposlanik Švice v Sloveniji, Njegova Ekscelenca Robert Reich.

Konec septembra 2009 je bila na nadmorski višini 2883 metrov v bližini Zermatta v Švici odprta nova planinska koča Monte Rosa švicarske planinske zveze SAC. Ta inovativni projekt je bil končan pod pokroviteljstvom priznane arhitekturne in inženirske šole ETH iz Züricha in švicarskega Alpinskega kluba SAC. Projekt je nastal s sodelovanjem vrste strokovnjakov in podjetij. Novo planinsko kočo odlikuje fuzija izjemne arhitekture in revolucionarne tehnologije, s čimer Monte Rosa SAC naznanja novo dobo v trajnostni gradnji.

Planinski kristal, kot ji pravijo, je inovativna samooskrbna stavba, odlikujejo jo fuzija izjemne arhitekture in revolucionarne tehnologije ter je najbolj kompleksen leseni objekt v Švici. Naznanja novo dobo v trajnostni gradnji.

Monte_Rosa_nova_koca2_odprtje_razstave2012_malaVisokogorska alpska arhitektura: solarna gorska koča in interdisciplinarni raziskovalni objekt Nova gorska koča Monte Rosa, ki kraljuje na skalnem grebenu nad istoimenskim ledenikom, je vidna že od daleč. Osupljivo, kristalu podobno zgradbo s srebrnkasto lesketajočim se aluminijevim ovojem so zasnovali pri ETHStudio Monte Rosa v sodelovanju s številnimi strokovnjaki.

Inštitut GTA in Oddelek za arhitekturo na ETH, kjer so za namen projektiranja koče ustanovili Studio Monte Rosa, sta leta 2010 pripravila razstavo, ki je zapis načrtovanja, gradnje in inovacij, posebej razvitih za zdaj že znamenito visokogorsko postojanko in prikazuje raznovrstne dokumente, povezane s tem projektom.

Razstava je bila doslej na ogled na različnih lokacijah v Švici, Evropi in Aziji, svoj finale pa bo doživela februarja in marca 2012 v Sloveniji.

Potujoči razstavi v Sloveniji
- Vetrinjski dvorec, Maribor: 1. - 24. 2. 2012.
- Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana: 1. 3. - 1. 4. 2012.

Kočo Monte Rosa smo imeli priložnost pobliže spoznati tudi na posvetu pred Skupščino PZS 2011, ko je vse o koči, gradnji, notranjosti, uporabi energije itd. na posvetu spregovoril vodja Komisije za koče sekcije Monte Rosa Švicarske planinske zveze Philippe de Kalbermatten.

Več o koči in razstavi:
www.ausstellungen.gta.arch.ethz.ch

Maribor 2012, Evropska prestolnica kulture

Monte_Rosa_nova_koca_odprtje_razstave2012 
Visokogorski kristal, foto Tonatiuh Ambrosetti

Lepo povabljeni na odprtje in ogled razstave!

Pripravila Zdenka Mihelič 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=6615 8. 2. 2023