PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 7. februar 2012, ob 0. uri

Mednarodno BMC zimsko srečanje plezalcev na Škotskem 2012

V obdobju od 22. do 29. januarja 2012 se je v bližini škotskega zimskega središča Aviemore pod okriljem BMC-ja (British mountaineering council) odvijalo 7. mednarodno zimsko srečanje plezalcev.
Namen srečanja je bil seznanjanje z nekoliko drugačnim pristopom do plezanja in medsebojna izmenjava izkušenj in mnenj. V sproščenem ozračju nam je bilo predstavljeno njihovo plezanje, ki temelji na težavnosti in težki orientaciji, pri plezanju pa ima velik pomen plezalna etika.
 
Do uradnega začetka srečanja se nas je v Glenmore Lodgu zbralo približno 40 plezalcev iz 26 različnih držav (evropske države, ZDA, Kanada, JAR, Izrael, Japonska) in 40 domačih plezalcev iz Anglije, Welesa, in Škotske. Slovenska predstavnika sva bila Urban Novak in Matej Kladnik, oba iz AO Kamnik.
 
Becky McGovern in Nick Colton sta nam po pozdravnem nagovoru organizatorjev (BMC) na kratko predstavila teden, ki je bil pred nami. Pozdravil nas je tudi predsednik Glenmore Lodga in nam podal tudi nekaj napotkov za boljše bivanje v Lodgu. Nato je sledilo prvo predavanje ob slikah, kjer nam je Simon Richardson predstavil najzanimivejša pogorja na Škotskem s kratkim izborom smeri, ki so po mnenju predavatelja pomenile presežek v zimski zgodovini njihovega plezanja. Ob predavanju smo izvedeli tudi, kakšne so trenutne razmere v okoliških stenah. Po večerji smo se z angleškimi soplezalci dogovorili, kako bo potekal prvi plezalni dan.

BMC_zimski_tabor2012_Matej_Kladnik2_foto_Urban_NovakŽe prvi plezalni dan sva z Urbanom ugotovila, da je pristop do plezanja na Škotskem res povsem drugačen. Po meglenem in vetrovnem dostopu sva ugotovila, da, če res nisi dober poznavalec terena, je uporaba kompasa ali GPS-a nujna. Veter, megla in povsem posnežene stene bi nas v Sloveniji hitro odvrnile od plezanja, na Škotskem pa smo hitro našli vstop v smer in pričeli s plezanjem. Iskanje najbolj logičnih prehodov, zraven pa še ogromno dela s čiščenjem snega, da prideš do želenega "hooka" ali mesta, kjer lahko namestiš zadovoljivo varovanje. V veliko pomoč pri plezanju so mestoma tudi zmrznjene trave in konci ledu. Vsi našteti dejavniki pripomorejo, da si na vrhu 70-metrske smeri navdušen nad plezanjem in zelo zadovoljen nad preplezano smerjo. Vsi dnevi, razen srede so potekali podobno: plezanje, izmenjava izkušenj in druženje. V sredo smo zaradi otoplitve obiskali dry-tooling plezališče v Newtyle Quarry.
 
Tudi večeri so bili zanimivi, saj smo uživali v odličnih predavanjih, ki so jih pripravili: Simon Richardson (Velika Britanija), Simon Yearsley (VB), Jen Olson (Kanada), Nick Bullock (VB), Will Sim in Greg Boswell (VB), ter Magnus Kastengren (Švdeska). 
 
Gore z nizko nadmorsko višino (najvišja gora je Ben Nevis, 1344 m) za veliko večino niso zanimive, a tudi neatraktivne gore ponujajo izvrstno in zanimivo plezanje. 
 
Pohvala organizatorjem BMC-ju za dobro izpeljan teden, zahvala pa tudi Komisiji za alpinizem pri PZS za finančno pomoč.

Matej Kladnik & Urban Novak
(foto arhiv Mateja in Urbana)

Preplezane smeri:
23. in 24. 1. 2012, Coire an Lochain:
- The Hoarmaster, VI/ 6, 60 m (Dave Garry, Urban Novak)
- Hookers Corner, VI/ 6, 60 m (Simon Frost, Matej Kladnik)
- The Vicar, VII/8, 70 m (Dave Garry, Urban Novak, Matej Kladnik)
- Ewen Buttress, III/4, 90 m (Dave Garry, Urban Novak, Matej Kladnik)

26. 1. 2012, Coire an T - Sneachda:
- Houdini, VI/7, 160 m (David Sykes, Urban Novak)

26. 1. 2012, Creagan Cha - no:
- Daylight Robbery, V/6, 80 m (Rocio Siemens, Matej Kladnik)
- Arch Anemy, V/6, 70 m (Rocio Siemens, Matej Kladnik)

27. 1. 2012, Ben Nevis
- Tower face of the Comb, VI/6, 250 m, en raztežaj direktne variante VII/8 (Rocio Siemens, Matej Kladnik)
- Sioux Wall, VIII/8, 90 m (Iain Small, Urban Novak)

28. 1. 2012, Red Guard:
- Carn Etchachan, VI/6, 160 m (Iain Small, Urban Novak)
------------------------------------------------------------------------------
Razpis za Mednarodno srečanje plezalcev, Škotska 2012 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=6647 16. 4. 2021