PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 15. marec 2012, ob 0. uri

Druga tekma POT, liga Smrekovec, v lepem vremenu in odlični organizaciji

V soboto, 10. marca 2012, se je v okviru savinjsko-šaleške regije odvijala druga tekma lige Smrekovec na Sp. Pobrežju v organizaciji PD Rečica ob Savinji.
Planinska orientacijska liga ˝Smrekovec˝ vsako šolsko leto organizira tri do štiri tekme lokalno-regijskega značaja. Enkrat letno pa se najboljše ekipe orientacijskih lig iz cele Slovenije pomerijo na SPOT-u, tekmovanju iz orientacije na državni ravni pod okriljem PZS.
 
V jasnem, a hladnem jutru 10. marca so se že pred osmo uro zjutraj zbrale ekipe, da se pomerijo v znanju iz planinske šole in orientacije na terenu, v živo. Kdo bo boljši? Kdo bo našel najkrajšo bližnjico? Katera ekipa ima največ moči in znanja? Na terenu vse šteje. Potrebno je znanje kartografije, planinske šole, šteje izkušenost iz vseh pohodov, izletov in minulih tekem. Upoštevati napake iz preteklosti in tokrat sprejeti boljšo odločitev. Ob osmih je startala prva od 33 ekip, ki so se udeležile tekme. V mrzlem jutru so vsi komaj čakali, da se poženejo na progo, da se ogrejejo, da čim prej najdejo vse točke in se zmagoslavno vrnejo na cilj. Kot zmagovalci seveda. A vsem ni dano zmagati. Ekipe se med sabo dobro poznajo in na vsaki tekmi se bije hud boj za uvrstitev na državno tekmovanje. Bije se hud boj, a s pravo mero tekmovalnosti in solidarnosti na progi. Kljub borbi za vsako točko na to ne gre pozabiti. Še vedno smo planinci in prijazni obiskovalci gora. Pazimo na okolje, na sočloveka in zdrav odnos do vsega, kar nas obdaja. 
 
Za uvrstitev na državno tekmovanje se borijo tako osnovnošolci v kategorijah A in B, kot srednješolci in študentje v kategoriji C; pa mlajši člani v kategoriji D, starejši člani v kategoriji E, starostno mešane ekipe v kategoriji G, kot tudi družine v kategoriji F. Skratka vsi, ki jim je gibanje v skupini, reševanje problemov na terenu in premagovanje naravnih ovir všeč, zanimivo in izziv. Ekipe iz Nazarij, Ljubnega ob Savinji, Šoštanja, Velenja, Vinske gore in po dolgem času tudi iz Mozirja so tudi na prvi spomladanski tekmi pokazale veliko mero znanja, predanosti in iznajdljivosti. Vsi, ki so prispeli na cilj v predpisanem času, našli kontrolne točke, odgovorili na vprašanja, se trudili, vsi so po svoje zmagovalci tekme in si zaslužijo priznanje. ˝Sezujmo se, prečkajmo Savinjo, bomo prihranili na času, hitrejši bomo ...,˝ vsak se je po svojih močeh boril za svojo zmago.
 
Ko pomislim na tekmo, na organizacijo, klicarjenje za prostor, trasiranje proge, urejanje kart, dogovarjanje za malico, čaj, pomoč na kontrolnih točkah, vidim, da ni bilo malo dela. Kot organizatorju mi je ob startu tekme kar malo žal, da ostanem na startu oz. cilju, saj bi se tudi sam pognal v dir s sotekmovalci po vlakah, pešpoteh, kolovozih in brezpotjih, ko iščejo najprimernejši prehod, da bi le prehiteli konkurenco. A zadovoljstvo ob uspešno izpeljani tekmi je vredno vsake sekunde, ko sem čakal, da jim ustavim štoparico. S svojo predanostjo so ključno pripomogli k uspešni izvedbi tekme tudi Miran, Vida, Eva, Olga, Marija, Lucija, Mic, Branko, Milan, Stane, Darko, Janko Žunter in pobreški gasilci, pekarna MišMaš, Brinečev Mlin in okrepčevalnica ROP.
 
Primož Planovšek
Foto Primož Planovšek
-------------------------------------------------
Povezana objava: vabilo na tekmo

POT_Smrekovec_PD_Recica_ob_Savinji_10_03_2012_2_mala
Zadovoljstvo na koncu odtehta ves trud - zmagovalci pa so praktino vsi! foto Primož Planovšek
https://www.pzs.si/novice.php?pid=6763 19. 7. 2024