PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 22. marec 2012, ob 0. uri

Zlati cepin 2012 se je ZAČEL

Včeraj, 21. marca 2012, se je v Chamonixu začel Zlati cepin 2012 - Piolets d'Or, ki ga bodo spremljale razne prireditve, predstavitve nominiranih vzponov (tudi dveh slovenskih!), alpinistov, filmov ... Slovenci številčni!
Prireditev in podelitev 20. Zlatega cepina - Piolets d'Or za najboljši, najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu v letu 2011 bo potekala od 21. do 24. marca 2012 v francoskem Chamonixu in italijanskem Courmayeuru, kjer bo v soboto zvečer slovesna podelitev letošnjega alpinističnega Oskarja 2012.

Med šestimi nominiranimi vzponi je žirija ob bok ostalim štirim vzponom s celega sveta postavila kar DVA SLOVENSKA VZPONA: vzpon odprave Charakusa 2011 na K7 West (smer Sanjači zlatih jam) in smer odprave Kitajska 2011 v Xuelian Nort East, poimenovana Raz zaupanja.

Več o 6 NOMINIRANIH (tudi SLOVENSKIH) vzponih z opisi.

Slovenski akterji teh vzponov  - Luka Stražar in Nejc Marčič (Sanjači zlatih jam) ter Aleš Holc, Peter Juvan in Igor Kremser (Raz zaupanja) - so prav tako v Chamonixu. Večina jih je tu od petka, 16. marca 2012, ko se je začel tabor Chamonix 2012 (pod okriljem Komisije za alpinizem PZS, vodji: Matej Kladnik, Boris Lorenčič).

Letošnjega Zlatega cepina se udeležujeta tudi Marko Prezelj in Andrej Štremfelj - PRVA dobitnika Zlatega cepina na sploh (1992).

Strokovni žiriji predseduje ameriški alpinist Michael Kennedy, v žiriji pa so še alpinist Valeri Babanov (Rusija/Kanada), alpinist Alberto Inurrategi (Španija), alpinistka Ines Papert (Nemčija), alpinist Liu Yong (Kitajska) in novinar Alessandro Filippini (Italija). Več o letošnji strokovni žiriji.

Za izbor šestih najboljših alpinističnih vzponov so se odločili za tiste, ki najboljše ponazarjajo raziskovalni alpinizem na visoki tehnični ravni v minimalnem slogu ob upoštevanju varovanja okolja.

Prireditev se je v Espace Tairraz, muzeju kristalov z razstavo o planinstvu in alpinizmu Mont Blanca, začela včeraj popoldne, ko so 20. Zlati cepin odprli v imenu organizatorjev Christian Trommsdorff, ter župana Chamonixa in Courmayeurja. Zvečer smo si ogledali tudi odličen film Vertical Sailing - Jadranje po vertikali, ki si ga boste lahko ogledali tudi v 6. mednarodnem festivalu gorniškega filma Domažale - 6. IMFFD. Priporočam!
 
Danes bo na sporedu med drugim konferenca 'Alpinizem in inovativnost', na kateri se bodo poklonili tudi pokojnemu alpinistu Walterju Bonattiju in osvetlili življenjsko-alpinistično pot letošnjega prejemnika Zlatega cepina za življenjske dosežke Roberta Paragota. Zlati cepin za življenjske dosežke podeljujejo letos četrtič (prvič so ga leta 2009, prejel ga je Walter Bonatti), v Bonattijev spomin pa so ta Zlati cepin poimenovali Nagrada Walterja Bonattija. 

Zdenka Mihelič 
https://www.pzs.si/novice.php?pid=6788 26. 1. 2022