PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 24. marec 2012, ob 0. uri

Spomladanska tura KTK PZS 2012 - Malenski vrh

Pomlad je tu in čas je za Spomladansko turo Komisije za turno kolesarstvo PZS, ki bo tokrat v Loškem pogorju. Čeprav so jutra še sveža, lahko na prisojnih pobočjih pod Blegošem, Koprivnikom, Mladim in Starim vrhom že srečamo številne turne kolesarje.
Tokrat se bomo podali na Malenski vrh, na Blegoševega soseda, med domačini bolj znanega pod imenom Gora. Na njegovem slemenu stoji znamenita romarska cerkev Marijinega vnebovzetja, ki jo mnogi poznate iz Tavčarjeve povesti Cvetje v jeseni. Pod njo se razprostira Poljanska dolina, pogledi pa sežejo vse od Kamniških planin pa do Snežnika in seveda na bližnje vrhove Loškega pogorja.
 
Datum: ponedeljek, 9. 4. 2012, 9.30
Izhodišče: Poljane nad Škofjo Loko
Predel: Loško pogorje
Dolžina: 23 km
Višinska razlika: 770 m
Zahtevnost ture: V3, mestoma V4, S3, srednje težka tura
 
Turo bomo pričeli v Poljanah nad Škofjo Loko, s parkirišča nasproti pokopališča, ob cesti, ki iz Poljan vodi v vas Javorje. Zberemo se ob 9.15, odhod bo ob 9.30. Naš prvi cilj bo cerkvica sv. Primoža (830 m) nad Gabrško goro, od koder bomo čez dolino že uzrli cerkev na Malenskem vrhu in prisojna slemena, po katerih se bomo pozno popoldne spustili v dolino. Po krajšem počitku nas čaka blag spust v vas Javorje (700 m), nato pa se pričnemo spet zložno vzpenjati proti Malenskemu vrhu. Pri cerkvi (988 m) bo daljši počitek in, če nam bo vreme naklonjeno, martinčkanje ter prava paša za oči in fotoaparate.
 
In ob koncu nagrada za »romarje« na jeklenih konjičkih, spust v dolino po utrjenih kolovozih in ozkih zavitih gozdnih cestah skozi vasi Malenski vrh in Volčo nazaj v Poljane. Spust je primeren za vsakogar z vsaj nekaj kolesarskimi izkušnjami v gorah in s kolesom z grobo profiliranimi gumami. 
 
Za bolj izkušene turne kolesarje pa smo pripravili še drug, precej zahtevnejši spust (S4, mestoma S5), za katerega pa priporočamo gorska kolesa z vsaj prednjim vzmetenjem. Pogoj, da se spustimo po njem, je suha podlaga.
 
Po turi se ustavimo v gostilni v Poljanah.
 
Obvezna oprema: gorsko ali treking kolo s profiliranimi gumami, čelada, rokavice, prva pomoč, rezervna zračnica, topla oblačila in vetrovka, osebni dokument.
Dogovori glede skupnega prevoza na forumu PZS ali Table.

Karta z vrisano traso poti (tudi tu spodaj) in slike za pokušino so v galeriji. Turo vodita Jože Rovan in Mirjan Bernetič.
 
Informacije na 041 637 799 oz. joze.rovan@ef.uni-lj.si.
V primeru slabe napovedi bomo turo prestavili na naslednji konec tedna, obvestilo bo objavljeno najkasneje v nedeljo zvečer.

Lepo povabljeni!
Komisija za turno kolesarstvo PZS

KTK_spomladanska2012_karta2_2012_04_07_Malenski_vrh 
https://www.pzs.si/novice.php?pid=6795 7. 8. 2022