PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sobota, 24. marec 2012, ob 0. uri

Zlati cepin 2012 - dan pred podelitvijo

Dan pred podelitvijo 20. Zlatega cepina so se vsi alpinisti novminiranih vzponov za najboljši, najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu v letu 2011 predstavili sodniški žiriji in zvečer še občinstvu v dvorani Majestic Congres v Chamonixu.
Prireditev in podelitev 20. Zlatega cepina - Piolets d'Or za najboljši, najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu v letu 2011 se zaključi danes, 24. marca 2012, v italijanskem Courmayeurju, kjer bodo na slovesnosti podelili letošnjega alpinističnega Oskarja 2012.

Med šestimi nominiranimi vzponi je žirija ob bok ostalim štirim vzponom s celega sveta postavila kar DVA SLOVENSKA VZPONA: vzpon odprave Charakusa 2011 na K7 West (smer Sanjači zlatih jam) in smer odprave Kitajska 2011 v Xuelian Nort East, poimenovana Raz zaupanja.

Več o 6 NOMINIRANIH (tudi SLOVENSKIH) vzponih z opisi.

Slovenski akterji teh vzponov - Luka Stražar in Nejc Marčič (Sanjači zlatih jam) ter Aleš Holc, Peter Juvan in Igor Kremser (Raz zaupanja) - so v Chamonixu včeraj, 23. marca, svoja vzpona predstavili žiriji na dopoldnaski zaprti predstavitvi (udeležili so se je lahko le novinarji, sponzorji, sodniki). Zvečer pa so svoja vzpona in svoje življenjske poti predstavili širšemu občinstvu. Pripravili so zanimive pogovore - z vsako ekipo nominiranega vzpona se je pogovarjal eden izmed sodnikov.

Strokovni žiriji predseduje ameriški alpinist Michael Kennedy, v žiriji so še alpinist Valeri Babanov (Rusija/Kanada), alpinist Alberto Inurrategi (Španija), alpinistka Ines Papert (Nemčija), alpinist Liu Yong (Kitajska) in novinar Alessandro Filippini (Italija). Več o letošnji strokovni žiriji.

Sodniška žirija je najpomembnejši alpinistični vzpon v letu 2011 že izbrala, svojo odločitev pa bodo slovesno razglasili danes zvečer v Courmayeuru.

Za izbor šestih najboljših alpinističnih vzponov so se odločili za tiste, ki najboljše ponazarjajo raziskovalni alpinizem na visoki tehnični ravni v minimalnem slogu ob upoštevanju varovanja okolja.

V četrtek zvečer pa je bil slovesni večer posvečen alpinistu Robertu Paragotu, ki bo danes prejel Zlati cepin za življenjske dosežke.

FOTOGALERIJA S PREDSTAVITVE

Zdenka Mihelič
------------------------------ 
Povezani novici:
- Zlati cepin 2012 se je ZAČEL
Zlati cepin 2012 - NOMINIRANA kar DVA SLOVENSKA prvenstvena vzpona 

 

https://www.pzs.si/novice.php?pid=6796 29. 1. 2022