PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 3. april 2012, ob 0. uri

Planinska zveza Slovenije na 6. mednarodnem festivalu gorniškega filma

Včeraj, 2. aprila 2012, se je v Cankarjevem domu v Ljubljani začel 6. mednarodni festival gorniškega filma Domžale (6. IMFFD). Po lanskoletnem prvem sodelovanju Planinske zveze Slovenije na tem festivalu letos postaja Planinska zveza z njim še bolj povezana.

V okviru festivala vas vabimo seveda na odlična predavanja in gorniške filme, ki vas bodo skoraj teden dni navduševali skozi gore, sneg, gozdove, sten, plezanja, različnih kultur, navad ... in najrazličnejših lepot.

Prav posebej lepo pa vas vabimo tudi na dejavnosti Planinske zveze Slovenije na 6. mednarodnem festivalu gorniškega filma:

PROGRAM ZA NAJMLAJŠE IN MLADE planince v sodelovanju s festivalom IMFFD:
- OTROŠKI PROGRAM za najmlajše in prvo triado v torek, 3. aprila, in v četrtek, 5. aprila, obakrat ob 10. uri, v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma (konec okrog 11. ure): Ljudski pravljici (pripoveduje Irena Cerar), Ogled risank: Medved, Gams, Maša in medved, Srečanje z gorskim reševalcem in njegovim reševalnim psom ob 100. obletnici organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji. Več: http://www.imffd.com/2012/event/27
Otroški program podpira Planinska zveza Slovenije, pripravlja pa ga v sodelovanju z Društvom za gorsko kulturo. Program je za udeležence brezplačen, saj ga podarja Planinska zveza Slovenije. Opomba: sedeži dvorane so že vsi zapolnjeni.
 
- MLADINSKI PROGRAM za drugo in tretjo OŠ ter vse ostale mlade planince (in vse mlade po srcu) bo v torek, 3. aprila, ob 17. uri, v Kosovelovi dvorani in bo zelo pustolovsko obarvan. 
Ogled zadnjega dela iz serije štirih filmov Na Džingiskanovimi poti, ki govori o res osupljivi pustolovščini Tima Copa, mladega Avstralca, ki se je na konjih odpravil iz Mongolije na Madžarsko. Sledil bo pogovor o novem slovenskem mladinskem pustolovskem romanu Zlati zob. Irena Cerar se bo pogovarjala z avtorjem zgodbe Tadejem Golobom in z avtorjem ilustracij Cirilom Horjakom. Ob pogovoru si bomo lahko ogledali tudi fotografije ljudi in okolja, ki "nastopajo" v knjigi (Loška stena ...). Več: http://www.pzs.si/novice.php?pid=6829.

Okrogla miza PZS in GRZS, v sredo, 4. aprila 2012, ob 17. uri, v dvorani E1-E2 (drugo preddverje), pripravljata jo Planinska zveza Slovenije in Gorska reševalna zveza Slovenije ob 100-letnici organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji. Gorska reševalna služba je bila ustanovljena 16. junija 1912 v Kranjski Gori v okviru Slovenskega planinskega društva, predhodnika Planinske zveze Slovenije. Od ustanovitve do danes deluje z enakim namenom in poslanstvom: prostovoljno pomagati ljudem pri nesrečah v gorah in na teže dostopnih območjih. S svojim preventivnim delovanjem si prizadeva nesreče tudi preprečiti. Danes je Gorska reševalna zveza Slovenije samostojna, strokovna, nevladna in humanitarna zveza 17 samostojnih gorskoreševalnih društev. Okrogla miza bo osvetlila sedanje stanje gorskega reševanja pri nas in odgovorila na dileme, ki jih prinašata sodobni način življenja in obiskovanje gora. Tema okrogle mize je namenjena vsem, ki hodijo v gore. Svoje poglede bodo predstavili gorski reševalci, obiskovalci gora ter predstavniki PZS. Več: http://www.pzs.si/novice.php?pid=6803.

• Luka Stražar in Nejc Marčič, prejemnika Zlatega cepina 2012 za najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu za leto 2011, bosta imela PREDAVANJE v petek, 6. aprila 2012, ob 17. uri, v Kosovelovi dvorani. Predstavila bosta vzpon Sanjači zlatih jam in odpravo Charakusa 2011, z njima pa bomo spregovorili tudi o občutkih ob tako velikem uspehu, o vloženem trudu in novih izzivih. Več: http://www.pzs.si/novice.php?pid=6814.

• Podelili bomo Nagrado PZS - žirija PZS v sestavi Jože Mihelič (predsednik žirije, TNP), dr. Milan Naprudnik (Komisija za varstvo gorske narave PZS) in Zdenka Mihelič (PZS) bo izbrala najboljši film, ki vzpodbuja dobro prakso v gorah (v skladu z Alpsko konvencijo).

• Planinska zveza se predstavlja z dejavnostmi in edicijami (ki imajo festivalski popust!). Obiščite nas v 2. preddverju Cankarjevega doma.

Lepo povabljeni, da se nam pridružite!

Planinska zveza Slovenije

---------------------------------------------------------------------------------------
Na začetku slavnostnega odprtja 6. mednarodnega festivala gorniškega filma je vse v svet domišljije, gora in lepih melodij popeljala Godba Vertikale, ki je fenomen v svetu alpinizma in prav tako v svetu glasbe. Večer sta v sproščenem vzdušju povezovala Mojca Volkar in igralec Borut Veselko, še posebej sta pozdravila vse imenitne goste iz Slovenije in tujine, župana Mestne Občine Celje Bojana Šrota, župana Domžal Tonija Dragarja, mednarodno žirijo tokratnega 6. IMFFD, predsdtavnike Planinske zveze Slovenije, Gorske reševalne zveze Slovenije, prejemnika Zlatega cepina 2012 Nejca Marčiča in Luko Stražarja ter častnega pokrovitelja tokratnega gorniškega festivala, ministra za obrambo Aleša Hojsa.

Minister Hojs je v svojem nagovoru čestital organizatorjem za tako bogat in navdihujoč program, čestital je vsem sodelujočim, še posebej pa dobitnikom Zlatega cepina 2012 - "Ki se je ponovno vrnil tja, kamor spada," je navdušeno dejal minister. V nagovoru je posebej izpostavil svoj odnos do gora in kako je ministrstvo za obrambo močno povezano z gorami. Med drugim je dejal: "Slovenska vojska je v samem jedru izjemno povezana z gorami, že naš center na Pokljuki močno priča o tem. Prav tako je povezan z gorami naš obrambni sistem. Vesel sem, da ste v program festivala uvrstili tudi filma ob 100-letnici organiziranega gorskega reševanja pri nas ... Pa tudi sicer smo povezani z gorniki, planinci. Upam, da bomo povezani tudi v prihodnosti."

https://www.pzs.si/novice.php?pid=6830 29. 1. 2022