PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


četrtek, 10. maj 2012, ob 0. uri

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2012 ta konec tedna na Mozirskem

V soboto in nedeljo, 12. in 13. maja 2012, bo v Mozirju z okolico potekalo državno tekmovanje v planinski orientaciji, imenovano Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje. Na njem se bodo pomerile najboljše ekipe s področnih tekmovanj, prav tako pa se bodo planinci, orientacijski navdušenci pomerili v odprtih kategorijah. Skupaj bo tekmovalo 75 ekip (med njimi 3 družinske) ter 360 tekmovalcev in tekmovalk.
znak_MKPZS_maliOrientacija pomeni ugotavljanje svojega položaja na terenu in ustrezno določitev nadaljevanja gibanja. Srečujemo jo v vsakdanjem življenju, na različnih poteh in v obliki športne dejavnosti. Predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav. Kot sestavni del svoje dejavnosti jo prepoznava in v svoj program vključuje Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije, ki že več kot petdeset let spodbuja udejanjanje mladih in odraslih na planinskih orientacijskih tekmovanjih.

Značilnost planinske orientacije je, da poteka po hribovitem terenu in tekmovalce usposablja za varno gibanje v gorskem svetu. Od preostalih oblik se planinska orientacija razlikuje v tem, da je pri udeležencih preverjano tudi planinsko znanje in veščine (izdelava vozlov, poznavanje gorstev, rastlinstva in živalstva). Ekipno tekmovanje se je v drugi polovici devetdesetih iz Savinjske doline razširilo na vso Slovenijo in danes poteka v osmih področnih ligah, ter šestih tekmovalnih kategorijah. Tekme so priložnost za spoznavanje redkeje obiskane gorske okolice in izmenjavo izkušenj med planinskimi društvi.

Vrhunec celoletnega udejstvovanja je Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT), kjer bo letos nastopilo 360 tekmovalcev v 75 ekipah, od tega 51 najboljših ekip s področnih orientacijskih tekmovanj v šestih kategorijah (od osnovnošolskih pa vse do odraslih in družinske kategorije) ter 25 ekip v treh odprtih kategorijah. Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje bo potekalo na lažji, enodnevni trasi (pomerilo se bo 281 tekmovalcev) in na zahtevnejši, dvodnevni (tekmovalo bo 79 najboljših tekmovalcev). K pripravi letošnjega Slovenskega planinskega orientacijskega tekmovanja, ki bo potekalo 12. in 13. maja v okolici Mozirja, so pristopila planinska društva Velenje, Šoštanj, Vinska Gora, Mozirje, Rečica ob Savinji in Nazarje, ki tudi sicer sodelujejo pri pripravi tekmovanj v področni ligi Smrekovec. Dodatno gradivo, kateremu tekmovalci vsako leto posvetijo še dodatno pozornost, je tokrat povezano z varovanjem gozda in gorske narave, za kar je eden najlepših zgledov prav območje, na katerem bo tekmovanje potekalo.

Udeležencem želimo varen korak, vas pa vabimo, da si dogodek ogledate pobliže.

Več o programu tekmovanja in dodatnem gradivu.

Predsednik Mladinske komisije PZS
Rok Kovšca
Predsednik Planinske zveze Slovenije
Bojan Rotovnik

https://www.pzs.si/novice.php?pid=6957 15. 7. 2024