PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 15. maj 2012, ob 0. uri

Domžalčani absolutni zmagovalci Slovenskega planinskega orientacijskega tekmovanja 2012

V soboto in nedeljo, 12. in 13. maja 2012, je na Mozirskem potekalo državno tekmovanje v planinski orientaciji, imenovano Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje. Tekmovalo je 73 ekip. Absolutni zmagovalci dvodnevne preizkušnje in s tem Slovenskega planinskega orientacijskega tekmovanja so postali člani Planinskega društva Domžale v zasedbi Dušan Prašnikar, Miha Vidali, Jernej Južna in Luka Skočir.
znak_MKPZS_maliZnačilnost planinske orientacije je, da poteka po hribovitem terenu in tekmovalce usposablja za varno gibanje v gorskem svetu. Od preostalih oblik se planinska orientacija razlikuje v tem, da je pri udeležencih preverjano tudi planinsko znanje in veščine (izdelava vozlov, poznavanje gorstev, rastlinstva in živalstva). Ekipno tekmovanje se je v drugi polovici devetdesetih iz Savinjske doline razširilo na vso Slovenijo in danes poteka v osmih področnih ligah, ter šestih tekmovalnih kategorijah. Tekme so priložnost za spoznavanje redkeje obiskane gorske okolice in izmenjavo izkušenj med planinskimi društvi.

Vrhunec celoletnega udejstvovanja je Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje (SPOT). Skupaj je tekmovalo 73 ekip. Tekmovanje se je pričelo v soboto dopoldne v kraju Kokarje, kjer se je zbralo 17 ekip, SPOT_logo_sivordec_maliprijavljenih na dvodnevno preizkušnjo. Po napornem reševanju nalog in vrisovanju kontrolnih točk so se podali na progo prvi. Idealni čas je znašal štiri ure in pol, ekipe pa so deset kontrolnih točk iskale tudi do tri ure dlje in vmes opravljale različne preizkušnje - od gibanja ob vrvni ograji do vožnje s čolnom. Da je bila tekma še zanimivejša, so poskrbele popoldanske plohe, ki so se po nekajurnem zatišju spremenile v nočne nevihte, zaradi katerih je bila odpovedana nočna tekma. Tekmovalci so prenočili v OŠ Rečica ob Savinji in se naslednji dan okoli sedme ure odpravili proti dobrih 600 višinskih metrov oddaljenemu cilju na Mozirski planini.

Le nekaj ur po startu ekip na dvodnevni preizkušnji, so se pri OŠ Šmihel zbrali tudi tekmovalci v osnovnošolskih kategorijah A in B, družinski F, veteranski E in dveh odprtih G in I. Namočene proge je dodatno otežila še megla, ki je ta del gorskega sveta ovila v nepregleden labirint vse do popoldneva. Vseeno so vsi planinci, mladi in stari uspešno opravili s preizkušnjo in ob njenem koncu varno prispeli na cilj na Mozirski koči, s katero pod okriljem PD Mozirje upravlja oskrbnik Filip Vrabič. Vesele, utrujene, namočene tekmovalce je pričakal topel obrok v hotelu Golte in težko pričakovana razglasitev.

V kategoriji A so pred člani PD Braslovče in Nazarje slavila dekleta ekipe Lucky five iz Poljčan. Zmagovalci tekmovanja Mladina in gore iz Vranskega so v kategoriji B za točko prehiteli Nazarjane, a vseeno zaostali za zmagovalci Črveki iz Slivnice pri Celju. Dve tretji mesti mladih planincev iz Nazarij so kronali veterani z zmago v kategoriji E. V kategoriji F je znova slavila družina Sadnik iz Polzele, v kategoriji C pa so se najbolje odrezali člani PD Zabukovica, ki jih po večletnem nabiranju izkušenj sedaj čaka kategorija D. Absolutni zmagovalci dvodnevne preizkušnje in s tem Slovenskega planinskega orientacijskega tekmovanja pa so postali člani Planinskega društva Domžale v zasedbi Dušan Prašnikar, Miha Vidali, Jernej Južna in Luka Skočir.  

XLS REZULTATI SPOT 2012 (62,50  KB)

Organizacijski odbor sestavljen iz članov PD Velenje, PD Šoštanj, PD Rečica ob Savinji, PD Nazarje, PD Vinska Gora in PD Mozirje se za donacije, ter pomoč in podporo pri izvedbi tekmovanje zahvaljujemo: Planinski zvezi Slovenije, Mladinski komisiji Planinske zveze Slovenije, OŠ Rečica ob Savinji, OŠ Mozirje (podružnica Šmihel), Slovenskemu planinskemu muzeju, PD Mojstrana, programskemu svetu PUS Bavšica, društvu Ceh za smeh, PD Sloga Rogatec, Planinskemu domu I. Štajerskega bataljona na Čreti, Mestni občini Velenje, Savinjskemu meddruštvenemu odboru planinskih društev ter podjetjem in posameznikom, ki so bili: Hotel Golte, Terme Topolšica, Hermi, BSH Hišni aparati, Poličnik Darko, Elektro Marolt, Prislan Matjaž, Krivec Janez, Žaga Tiples, Podkrižnik d.o.o, Kotnik Jože, EMPK d.o.o., Natek d.o.o, Gregor Strnišnik, Rajko Zavolovšek, Elektro Ugovšek, Matjaž Jurjevec, Avtoprevozništvo Kokovnik Miha, Vekol, Uroš Štiglic, Atelšek Agata, Jure Transport, Belaj Janez, Zavolovšek Matevž, Davidov Hram, Dolman d.o.o., Camping Menina, Daš Dam, Zadruga - Železnina Ljubno ob Savinji, Atelšek Marko, Glin IPP, Hipermarket Velenje in Termoelektrarno Šoštanj. 

Uroš Kuzman,
vodja organizacijskega odbora SPOT 2012
https://www.pzs.si/novice.php?pid=6975 4. 10. 2022