PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 29. maj 2012, ob 0. uri

Gremo v hribe - Janče in Boč

V soboto, 26. maja, se je četrti Zlatorogov dogodek odvil pri planinskem domu na Jančah. Kljub slabšim vremenskim napovedim in jutranji megli v nižinah se je na vrhu zbralo (in vpisalo) 431 pohodnikov. Sodelovali so v nagradnih igrah, plesali in okušali slastne dobrote, ki so jih pripravili domačini.
Pohodniki so sodelovali v nagradnih igrah, plesali in okušali slastne dobrote, ki so jih pripravili domačini.

Janče, ki so najvišja vzpetina med Zalogom, Litijo in Jevnico, so poznane tudi po prazniku jagod in kostanja. Tokrat so bile osrednje prizorišče četrtega dogodka akcije Gremo v hribe. Izhodišče pohoda je bilo v Jevnici, do planinskega doma na vrhu, ki leži na nadmorski višini 792 m, pa se potrebuje slabi dve uri zmerne hoje. V planinsko knjigo Zlatorogove transverzale ponosa se je tokrat vpisalo 431 pohodnikov. Skupaj je v planinski dnevnik akcije vpisanih nekaj manj kot dva tisoč planincev. Pivovarna Laško, ki za vsak podpis donira 1 evro, bo znesku 431 dodala še 569 evrov, celoten znesek (1000 evrov) pa prejme Planinsko društvo Litija, ki mu predseduje Roman Ponebšek.

Prijazni oskrbnik doma Tone, je že v jutranjih urah z dobro voljo pregnal misli na dež. Prizorišče je bilo pripravljeno, prav tako ekipa, za prijetno presenečenje pa so poskrbeli pri Turističnem društvu Besnica Janče, saj so se na njihovi stojnici bohotile številne dobrote iz kmetije Piškovc; od sladkega peciva, sadja, medu, do »zdravilnih« pijač.

Dopoldan smo pri vpisni točki uzrli kopico znanih obrazov, saj gre za redne udeležence naših dogodkov. Vsi tisti, ki bodo prisotni na vseh dvanajstih dogodkih, bodo na koncu deležni naziva Zlatorogov ambasador in lepih nagrad. Med igrami je, kot ponavadi, največ smeha na obraze privabila igra »skupinsko smučanje«, saj so padci njen obvezen del. Zbrane je zabaval ansambel Zimzeleni, kasneje pa tudi razposajeni animator Andrej in oskrbnik Tone, saj sta skupaj zabrenkala na kitaro.

Ko se je dan prevesil v drugo polovico, smo v sodelovanju s podjetjem AvtoMerkur izvedli tudi nagradno žrebanje. Sreča se je tokrat nasmehnila Anici iz Celja, ki bo na uporabo za en vikend dobila avto Škoda Yeti, ki je tudi uradno vozilo Zlatorogove ekipe.

In kako je bilo na Boču (v soboto, 19. maja 2012)?

V planinsko knjigo Zlatorogove transverzale ponosa se je vpisalo 476 pohodnikov, ki so, po približno uro in pol dolgi poti, prispeli k planinskemu domu na Boču. Pivovarna Laško, ki za vsak podpis donira 1 evro, bo znesku dodala še 524 evrov. Celoten znesek tokrat prejme Planinsko društvo Poljčane, ki mu predseduje Janko Kovačič.

V jutranjih urah, ko je bil zrak še malce svež, se je animator Andrej odločil, da je potrebno vsem »zgodnjim« pohodnikom malce raztegniti mišice. Zato je bila kmalu na sporedu že prva igra »nabiranje zlatnikov«, sledila pa ji je igra »planinski biljard«. V obeh igrah so bili zmagovalci iz iste skupine pohodnikov. Gre za zveste udeležence Zlatorogove transverzale ponosa, ki, kot kaže, dobro trenirajo. V veselje je bilo gledati tudi številni podmladek lokalnega planinskega društva, ki se je udeležil pohoda, pod vrh Boča pa so prišli med prvimi.

Zbrane je pozdravil predsednik Planinskega društva Poljčane Janko Kovačič, ki se je kasneje pomeril v priljubljeni igri »skupinsko smučanje«. Moderatorja Gregorja je tokrat zamenjal Matija, ki je ob zabavnem komentiranju igre dodobra nasmejal tako gledalce kot tudi tekmovalce. Nekateri med slednjimi so bili mnenja, da jim je pri dirki na smučeh malce ponagajal s tem, da je smuči prilepil na tla. Sam je to seveda zanikal. Pri strelu na gol, smo videli zanimivo soočenje, saj je tekmovalo več starostnih skupin. Nekateri manj spretni niso zadeli niti precej velikega gola, ampak važno je sodelovati, ne zmagati. Zaradi velikega števila tekmovalcev, ki so zbrali isto število točk, je bilo potrebna dodatna igra. Vendar se niso ponovno pomerili v streljanju na gol, temveč so morali oponašati domače živali. Pri tem pa izvirnosti in duhovitosti ni manjkalo.

Naslednji Zlatorogov dogodek sledi že v soboto, 2. junija, pri Mariborski koči na Pohorju. Se vidimo na Štajerskem!

Več informacij: www.gremovhribe.si in FB Gremo v hribe

Jure Štraus, jure.straus@sv-rsa.com, 041 221 255

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7018 7. 6. 2023