PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 6. junij 2012, ob 0. uri

80 let Koče pod Bogatinom

Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju bo v soboto, 23,. in v nedeljo, 24. junija, praznovalo 80 let od odprtja prve koče bohinjske podružnice, ki so jo slovesno odprli 7. avgusta 1932. Ob tem bodo počastili tudi 140-letnico prvega planinskega združenja na Slovenskem, Triglavski prijatelji, ki ima svoje korenine prav v Bohinju.
Za slovesnost so člani planinskega društva Srednja vas pripravili zanimiv program.

Prvi, sobotni dan se bodo udeleženci srečanja zbirali pri Koči pod Bogatinom do 17. ure, ko bo Tomaž Butkovič predstavil dogajanje na Planini na Kraju med prvo svetovno vojno. Dogajanje v zaledju vojne bo predstavi ob sprehodu med ruševinami na planini, v koči bo sledila še predstavitev dokumentacije in fotografij. Zvečer bodo v kulturnem programu nastopili člani kvinteta trobil in moškega pevskega zbora Franc Urbanc.

Naslednji, nedeljski dan bodo ob 8. uri krenili izpred Koče pod Bogatinom na pohode proti Bogatinskemu sedlu, na Bogatin z ogledom ostankov prve svetovne vojne, na Govnjač ali Lanževico. Ko se bodo pohodniki vrnili, bo ob 14. uri še osrednja slovesnost ob 80-letnici Koče pod Bogatinom s kulturnim programom. Po slovesnosti bo ob 15. uri maša padlim vojakom, planincem in majarjem.

Vabljeni!

Katarina Košnik
https://www.pzs.si/novice.php?pid=7045 1. 12. 2023