PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


nedelja, 10. junij 2012, ob 0. uri

MEP, Voiron: Mladinci s TRISOM MEDALJ

Mladinska reprezentanca v športnem plezanju je dosegla zopet odlične rezultate - priplezala si je namreč kar tris medalj na tekmi mladinskega evropskega pokala (težavnost) - ZLATO je dosegel odlični Domen Škofic, SREBRO Anže Peharc in bron Sergej Epih.
Na tokratno tekmo mladinskega evropskega pokala, tretjo v težavnosti, v francoski Voiron je pod vodstvom selektorja slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju Boruta Kavzarja odpotovala številčnejša zasedba, in sicer 2 starejša dečka, 3 starejše deklice, 4 kadeti, 4 kadetinje, 2 mladinca in ena mladinka.

Po odličnem uspehu na Škotskem - zmagah mladinca Domna Škofica in starejšega dečka Anžeta Peharca ter srebru Sergeja Epiha, potem pa še zmagi Domna na tekmi v balvanskem plezanju v švicarskem Grindelvaldu, so mladi plezalci včeraj, 9. junija 2012, na tekmi v težavnosti v francoskem Voironu dosegli ponovno odličen uspeh!

Mladinec Domen Škofic, svetovni prvak 2011 v težavnosti med kadeti,  je bil znova  nepremagljiv, Anžetu Peharcu je le malo zmanjkalo do prvega mesta, bil je srebrn; tretji med mladinci pa je bil najstarejši v tokratni karavani naše reprezentance v Franciji Sergej Epih.

Tris medalj so dopolnili še ostali tekmovalci, saj smo v finalu (uvrsti se 10 tekmovalcev) imeli še Martina Berganta in Tima Unuka med kadeti, ter Rebeko Kamin med dekleti.

V Voironu  so tekmovali in dosegli naslednja mesta (s klikom na kategorijo lahko pogledate celotne rezultate):
Starejši dečki: Anže Peharc - 2., Miha Hajna - 23.
Starejše deklice: Larisa Fabjan - 12., Julija Kruder - 14., Urška Blejec - 17.
Kadeti: Martin Bergant - 5., Tim Unuk - 10., Gregor Vezonik - 11., Milan Preskar - 11.
Kadetinje: Rebeka Kamin - 11., Tjaša Kalan - 15., Jera Lenardič - 17.,Živa Ledinek - 18.
Mladinci: Domen Škofic - 1. , Sergej Epih 3.
Mladinka: Anja Šerbinek - 11.
Pokal narodov: Francija - 1., Slovenija - 2., Avstrija - 3. 

KSP_PZS_mladinci5_Voiron_EYC2012_Borut_Kavzar
Slovenska mladinska reprezentanca na drugem mestu, foto Borut Kavzar

Selektor Borut Kavzar j
e bil zelo zadovoljen in vesel novega uspeha mladih: »Zelo zadovoljen sem nad novim uspehom mladinske reprezentance, prav tako s tekmovalci, ki bili tokrat prvič na tekmi, to so Larisa, ki je dosegla 12. mesto, Urška Blejec (17.) in Miha Hajna, 23. med starejšimi dečki. Fantje so dosegli kar tri medalje, odplezali so dobro. Finalistoma Timu Unuku in Rebeki Kamin se je žal malo ponesrečil finalni nastop.  Želim si, da bi punce v tem stilu, kot so plezale sedaj, tudi nadaljevaje in se uvrščale v finale. Lahko rečem, da med nacijami, ki prevladujejo, Slovenija zelo dobro parira najboljšim, sploh pri fantih nimamo para, tako smo se v Voironu uvrstili na visoko drugo mesto, takoj za domačini in številčno močno zastopanim Francozom. Veseli smo tudi prve zmage naše prijateljice Staše Gejo iz Srbije.«

IZJAVE:
Starejši deček Anže Peharc, srebrni v Voironu, je o letošnji sezoni in odličnih rezultatih, ima zmago, srebro in sedmo mesto, dejal:  »Lansko leto mi ni nekako šlo, letos pa sem se usmeril bolj na težavnost usmeril, in se mi je 'odprlo'. Sama tokratna tekma je bila v redu, se m tudi zadovoljen s plezanjem, sploh pa je bilo odlično vzdušje. Videl  sem, da lahko dosežem dobro uvrstitev. Največ treme imam po navadi v prvi kvalifikacijski smeri, nato pa če mi smer uspe dobro splezati, postanem samozavestnejši.«
Anžeta v tem tednu čaka valeta in zaključek osnovne šole. V jeseni gre na kranjsko gimnazijo, športni oddelek.

Mladinec Domen Škofic, svetovni prvak 2011 med kadeti, je letos zmagal na vseh treh tekmah mladinskega evropskega pokala (dvakrat v težavnosti, enkrat v balvanih), na katerih je nastopil: »Še kar ne morem verjeti. A zgleda, da sem tako dobro pripravljen in v stanju, da si zares zaupam. Čutim pa, da imam še rezerve. A tudi v glavi si ustvarim dobre misli. Rečem si: zlezel bom smer. Tudi tokrat je bilo tako. Tudi v finalu. Nisem se oziral na čas, ampak sem si rekel, smer bom splezal do vrha.« In jo je, kot edini izmed mladincev v finalu.
Do konca letošnjega šolskega leta Domna čaka ocenjevanje pri treh predmetih, kjer pa ne vidi težav.
Nato Domna čakajo počitnice in PLEZANJE. »Ja, potem pa samo še plezanje in tekme. Veselim se vsega tega! Samo še plezanje, plezanje in tekme. Super!«
Domen sicer trenira tudi v skali, za kar zadnje čase ni imel toliko časa, bo pa vse nadomestil v času počitnic. Njegova najljubša plezališča pa so v Kataloniji (Španija).

Mladinec Sergej Epih, bronasti v Voironu: »S plezanjem nisem ravno zadovoljen, z rezultatom pa ja. Konkurenca na tekmi je bila tu zelo močna. A ko plezam se skoncentriram samo na plazenje. Pred vstopom  v smer, si jo v glavi še enkrat ponovim in grem. Ko sem tako skoncentriran v smeri, ne slišim niti navijačev.« Seveda pa ve, da zanj navija naša vsa reprezentanca in prijatelji, ostali.
Sergej, najstarejši v ekipi v Voironu, je včasih mlašim tudi kot oče ali starejši brat, tako mlajšim z veseljem da tudi kakšen nasvet.
Pred tekmo v Voironu je Sergej že zaključil tudi maturo in ga sedaj vse to oktobra: počitnice, plezanje, tekme ... In naprej? Naprej pa na fakulteto za šport.

Naslednje tekmovanje so igre Alpe Adria, enotna kategorija 14-17 let, nastopili bodo:  med fanti Anže Peharc, Gregor Vezonik, Tim Unuk in Martin Bergant, ter med dekleti Julija Kruder, Jera Lenardič, Rebeka Kamin in Tjaša Kalan.

Tekma v Voironu je bila ena izmed dveh izbirnih tekem, na katerih se bo oblikovala ekipa za mladinsko svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Singapurju. Druga izbirna tekma bo konec meseca junija, tekma mladinskega evropskega pokala v Linzu (30. 6.-1. 7. 2012).

Zdenka Mihelič
-------------------------------------------
Preberite tudi:
- Grindelwald: Domen Škofic z novo zmago na tekmi mladinskega EP
- Mladinci startali sezono EYS 2012 z 2 ZMAGAMA in SREBROM

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7061 25. 1. 2022