PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


torek, 12. junij 2012, ob 0. uri

Novi rodovi za nove prijateljske vezi med planinci

Jutranji dež v nedeljo, 10. junija, ni skalil dobrega razpoloženja med udeleženci 41. srečanja z zamejskimi planinskimi društvi iz Celovca, Gorice, Trsta in Planinske družine Benečije.
Kmalu ob prihodu pred Erjavčevo kočo na Vršiču sta se dež in nadležna megla umaknila in okoli tristo udeležencem omogočila, da so preživeli čudoviti dan tega dela Julijskih Alp. Najprej jih je pozdravil predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, zatem pa so odšli na pohod na Slemenovo špico.
Ob vrnitvi je bil pred Erjavčevo kočo uradni del srečanja s kulturnim programom. To je bila spet priložnost za stisk rok starih prijateljev in obujanje spominov na srečanja s prijetnimi doživetji ki vedno tkejo nove prijateljske vezi med planinci na Gorenjskem ter na Koroškem in Furlaniji Julijski Krajini. Srečanja so izmenično na različmih lokacijah, letos so bili organizatorji člani Planinskega društva Jesenice, ki so bili leta 1972 na čelu z Janezom Košnikom tudi pobudniki.

Predsednik Planinskega društva Jesenice Branko Bergant in predstavniki ostalih društev so v pozdravnih besedah obujali spomine na štirideset dosedanjih srečanj in poudarili, da se vezi krepijo danes naprej z novimi rodovi in brez uradnih meja. Ob 40-letnici od prvega srečanja so podelili priznanji častni članici Planinskega društva Jesenice Anici Stojan in Pihalnemu orkestru Jesenice- Kranjska Gora za sodelovanje na vseh srečanjih. Poleg godbenikov je v kulturnem programu sodelovala harmonikarica Marjana Komel z Jesenic.

Besedilo in fotografije Janko Rabič
https://www.pzs.si/novice.php?pid=7070 17. 4. 2024