PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 13. junij 2012, ob 0. uri

Tekme svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju UIAA 2013 in seja ICC UIAA v Sloveniji

Komisija za tekmovalno ledno plezanje Mednarodne zveze planinskih organizacij UIAA je od 8. do 10. junija 2012 zasedala v Planinskem učnem središču Bavšica.
Gostiteljica seje je Planinska zveza Slovenije in njena Komisija za alpinizem. Predstavnik PZS v Komisiji za ledno plezanje UIAA (Ice Climbing Commission UIAA) je Andrej Pečjak, ki v komisiji zelo aktivno sodeluje, prav tako je mednarodni sodnik in je na tekmah svetovnega pokala v tekmovalnem lednem plezanju pogosto glavni sodnik. V ICC UIAA je Andrej Pečjak tudi predsednik tehnične podkomisije.

V letošnjem svetovnem pokalu v tekmovalnem lednem plezanju UIAA so nastopali tudi naši reprezentanti:
Tjaša Kosič, ŠPO PD Jesenice, Janez Svoljšak, AO PD Kranj, ter dvojčka Jernej in Matevž Vukotič (oba ŠPO/AO PD Radovljica)

Seje so se med drugim udeležili člani komisije ICC UIAA - predsednik komisije Pavel Shabalin iz Rusije, člani iz Srbije, Azerbajdžana, Rusije, Romunije; organizatorji tekem svetovnega pokala in mednarodnih tekem v tekmovalnem lednem plezanju (Švica, Francija, Italija), postavljavci smeri in sodniki (Švica, Slovenija, Italija), zmagovalka letošnjega svetovnega pokala UIAA v tekmovalnem lednem plezanju v težavnosti Angelika Rainer. Seje se je udeležil tudi član vodstva - član upravnega in izvršnega odbora UIAA Peter Farkas (iz Madžarske) in Gurdeepak Singh Ahuja, vodja pisarne UIAA.

S strani Planinske zveze Slovenije so se seje ob Andreju Pečjaku udeležili mednarodna sodnika Jasna Pečjak in Nejc Šter ter predsednik PZS Bojan Rotovnik in koordinatorica mednarodnih aktivnosti PZS Zdenka Mihelič.

UIAA_ICC_Slovenija_2012_foto_ZM_IMG_7163_m
Udeleženci seje Komisije za tekmovalno ledno plezanje UIAA, foto Zdenka Mihelič

Še nekaj zaključkov s seje (pripravila Jasna Pečjak):

1. Okvirni koledar tekem UIAA svetovnega pokala 2013

Datum -- Kraj -- Država -- Potrjeno (D/N), število dni tekmovanja

5.- 6. januar -- Cheongsong -- Koreja -- D, 2 dni
12. januar -- Saas Grund -- Švica - mladinsko svetovno prvenstvo -- D,1 dan
18.-19. januar -- Saas Fee -- Švica -- D, 2 dni
26.-27. januar -- Rabenstein -- Italija -- D, 2 dni
7.-9. februar -- Busteni -- Romunija -- N,3 dni
8.-10. marec -- Kirov -- Rusija -- D, 3 dni
december 2013 -- Soči -- Rusija -- N

Tekma v Busteniju v Romuniji bo potrjena ali odpovedana do 1. oktobra. Tekma v Champagny en Venoise bo predvidoma organizirana vsako drugo leto. Novo prizorišče tekme SP UIAA je Rabenstein v Italiji (Južna Tirolska), kjer so do sedaj prirejali Master tekmovanja.
Na olimpijskih igrah v Sočiju ledno plezanje ne bo predstavljeno kot tekmovalni šport, ampak del kulturnega programa, bo pa verjetno organizirana tekma v Sočiju pred OI, predvidoma decembra 2013.
Svetovno mladinsko prvenstvo v tekmovalnem lednem plezanju bo v Saas Grundu 12. januarja 2013. Starostna omejitev je 21 let.

2. Mednarodni sodniki
Ekipa mednarodnih sodnikov se je povečala za francoskega in portugalskega sodnika ter našega Nejca Štera. Usposabljanje za nove mednarodne sodnike bo letos pred tekmovanjem v Rabensteinu, prav tako pa bo tam tudi tečaj za postavljavce smeri, ki ga bo vodil Attilio Munari.

3. Spremembe pravil
Število udeležencev na državo: po novem so kvote vezane na državljanstvo in ne več na federacijo. Samo tekmovalci, ki nimajo federacije, včlanjene v UIAA, smejo zaprositi za direktno licenco pri UIAA ali drugi (ne nacionalni) federaciji.
Pritožbe: Čas za pritožbe je skrajšan na 10 minut po objavi rezultatov.
Oprimki: Organizator bo moral imeti dva kompleta oprimkov (zaradi tehničnih napak- zlomljenih oprimkov). Drugi komplet bo na voljo tekmovalcem v izolaciji.
Starostne skupine: Mladinci imajo po novem dve starostni skupini; do 17 let in do 21 let.

Jasna Pečjak in Zdenka Mihelič

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7074 20. 5. 2022