PLANINSKA
ZVEZA
SLOVENIJE


sreda, 4. julij 2012, ob 0. uri

Jubilejna 10. zmaga Domna Škofica v evropskem mladinskem pokalu (EYC)

Tekma v enem najmodernejših plezalnih objektov v Avstriji v mestu Linz je prinesla veliko veselja celotni slovenski mladinski reprezantanci. Osvojili so prvo mesto (Domen Škofic), drugo mesto (Peharc), in dve tretji mesti (Sergej Epih, Tim Unuk), zraven pa še dve peti, sedmo in osmo mesto. V skupni razvrstitvi ekip so bili tretji.
Poseben dogodek pa je bil to za člana ŠPO PD Radovljica Domna Škofica (Edelrid, Scarpa). Njegova četrta letošnja zmaga (še vedno ostaja neporažen) je tudi njegova deseta zmaga v tem pokalu. Naslov svetovnega prvaka lani ne šteje v ta seštevek.

Poleg vseh omenjenih dosežkov je imela slovenska reprezentanca še štiri tekmovalce v finalu. V kategoriji mladincev je uspeh Škofica in Epiha s petim mestom dopolnil Gašper Pintar, enak rezultat je v kategoriji kadetov dosegel Milan Preskar, v kategoriji starejših dečkov pa se je na osmo mesto uvrstil Domen Kolenko. Edini finale v ženski konkurenci je v kategoriji kadetinj priplezala Rebeka Kamin, ki je na koncu osvojila dobro sedmo mesto.

Uvrstitve ostalih naših plezalcev in plezalk: Jera Lenardič (12. mesto, kadetinje), Anja  Šerbinek (13. mesto, mladinke), Tina Šušteršič (15. mesto, mladinke), Gregor Vezonik (15. mesto, kadeti), Živa Ledinek (16. mesto, kadetinje), Julija Kruder (23. mesto, st. deklice), Miha Hajna (25. mesto, st. dečki), Larisa Fabjan (26. mesto, st. deklice), Tjaša Kalan (29. mesto, kadetinje), Urška Blejec (30. mesto, st. deklice).

KSP_PZS_Linz_EYC2012_6

Komentar selektorja mladinske reprezentance v športnem plezanju Boruta Kavzarja: »Bilo je ekstremno - vroče v dvorani brez klime n 35 st. :) Poleg standardno dobrih smo dobili novega super fanta Domen Kolenko (v kvalifikacijah celo tretji) - a to je bila šele njegova prva mednarodna tekma v tujini!

Znanih je 9 potnikov za svetovno mladinsko prvenstvo v Singapurju (Peharc, Bergant, Preskar, Unuk, Raztresen, Škofic, Epih, Kamin, Šušteršič). Za predvidoma 10. mesto je še nekaj kandidatov, od katerih bo zadnji izbran po tekmi v Imstu.

Več o Domnovem uspehu - 10. zmagi
v evropskem mladinskem pokalu (EYC):

V preteklih štirih sezonah je bilo pravilo, da je Dmen zmagoval, ko je bil v skupini starejši. Ko je bil mlajši, so bili rezultati slabši.
Letos je mlajši v skupini (mladinci), rezultati pa so fantastični. Del vzroka je možno iskati tudi v tem, da so nekateri konkurenti odnehali, se poškodovali ali pa enostavno padli v formi. Po drugi strani pa je morda ravno to tudi dokaz Domnovega pravilnega dela. Počasi in zanesljivo vsako sezono doda malenkost k svojemu znanju in ohranja veselje do plezanja. Če ima športnik veselje do tega, kar dela, rezultati pridejo sami. Pretirano načrtovanje in obremenjevanje z rezultati je lahko velika napaka.

Diagram Domnovih rezultatov v EYC:
Domen_Skofic_10_zmaga_statistika01_07_2012
Prvo leto je ob petih nastopih le enkrat prišel v finale.
Drugo in naslednja leta je vedno uspel priti v finale. V drugem letu je štirkrat stopil na stopničke - trikrat od tega na najvišjo, postal pa je tudi svetovni podprvak v svoji kategoriji.
V tretji sezoni je bil stopničk deležen le enkrat - na koncu sezone v Kranju.
Četrta sezona (leto 2011) je bila rahlo zmedena. Tekme svetovnega pokala so se prekrivale s tekmami EYC, zato je nastopil le na štirih tekmah. Z izjemo prve, je vse zmagal. Vrhunec je bil naslov svetovneha prvaka med kadeti, ki ga je dosegel v avstrijskem Imstu.
Letošnja sezona je bolj pregledna, saj se SP in EYC ne pokrivata. Tako se bo mladinska reprezentanca verjetno udeležila vseh tekem razen Moskve. To daje tudi Domnu možnost visokega mesta v skupni razvrstitvi tako v težavnosti kot v balvanih

https://www.pzs.si/novice.php?pid=7134 23. 1. 2022